torsdag 18 april

Premium

Savage Accutrigger är ett ställbart trycke, som i det här fallet var ganska kärvt. Foto: Ulf Lindroth

Savage A17 Target Sporter – skjutglädje utan finlir

PremiumTV

Även om det finns gott om halvautomater för .22lr – både gevär och pistoler – är utbudet magert när det gäller de större kant­antända patronerna. Ulf Lindroth har testat ett alternativ för .17 HMR.

Ulf Lindroth om Savage A17 Target Sporter Laminate .17 HMR 22”.

 

Den som skjutit en halvautomat i någon riktigt klen kaliber vet hur snabba uppföljningsskotten kan bli. Den obefintliga rekylen låter skytten ligga kvar på målet och släppa nästa skott omedelbart.

Det är effektivt och det är roligt.

 

Savage A17 Target Sporter Laminate .17 HMR 22”.

Men för den som vill skjuta .17 HMR eller .22 WMR kryllar det inte av alternativ. Även om det finns customtillverkare som tagit sig an de större kantantända kalibrarna har de stora tillverkarna avvaktat.

Bergara B14² Crest – jaktstudsare i modern tolkning

Savage marknadsför sin A17 som det första halvautomatiska vapnet specifikt konstruerat för magnumkalibrar med kantantändning. Detta i ett vapen med matchpipa och i det här fallet en vettigt utformad laminatstock.

 

Femskottsmagasin

Vi testade det här vapnet med tioskottsmagasin, vilket är en lösning för skjutbanan. Det finns även med femskottsmagasin, vilket medger jakt på flera småviltarter. Fågeljakt får dock bara bedrivas med tvåskottsmagasin, så ripjägaren måste i nuläget avstå just denna modell under jakt.

Anschütz 1782 D – gedigen tysk pipbytare

Testvapnet kändes inte riktigt som ett vapen för kalla vinterförhållanden heller. Magasinet är inte alldeles lättladdat och i kyla är det tufft att trixa med sådant. Vid provskjutningen gav det några eldavbrott då patroner inte hämtades upp. Då gällde det andraskotten ur nästan fulla magasin.

 

Ställbart trycke

Trycket är kärvt även om det är ställbart. Vid omladdning kändes ibland små heta krutstänk på högerarmen. Precisionen var stundtals riktigt bra, men vapnet hade en tendens att släppa en del skott högt vilket öppnade åtskilliga träffbilder. Det kom klart bättre överens med lätta varmintkulor än med CCI Gamepoint.

K95 – nätt och robust studsare från Blaser

Detta är inte finlirarens vapen, men det går inte att säga annat än att det är roligt att skjuta. Finns det ett sätt att undvika att enstaka skott kastar i höjdled kommer det dessutom att skjuta riktigt tätt med rätt ammunition. 

 

Läs mer

Mer om Savage A17 Target Sporter Laminate .17 HMR 22” i Svensk Jakts novembernummer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay