torsdag 13 juni

Jakt & prylar

Systemet vilar i ett aluminiumblock i stocken. Sidosäkringen ligger försänkt och risken att osäkra av misstag vid snabb repetering är minimal. Foto: Ulf Lindroth

Anschütz 1782 D – gedigen tysk pipbytare

Premium

Anschütz är stora på kantantända vapen och inte minst tävlingsvapen. Men de kan även bygga centralantända repeterstudsare. Månadens testvapen ger ett fint kvitto på den saken.

Ulf Lindroth om Anschütz 1782 D.

 

Tumhålskolvar är inne just nu och det ligger i tiden att vi fått testa tumhålsvarianten av Anschütz 1782 D. Men stocken är inte huvudsaken med vapnet, som kan fås med en klassisk, rak stock. Först och främst är det ett välbyggt vapen med pipbytessystem och intressanta tekniska lösningar.

Testvapnets trä- och metallarbeten gav ett gott intryck. Vapnet var välbalanserat och trevligt att hantera. Det var relativt tungt, men det bidrog snarast till att vapnet upplevdes behagligt att skjuta.

Webb-tv: Vi tittar närmare på en fransk rakrepeter

Trycket på 1782 D kan justeras mellan direkttryck och tryckpunkt, och avtrycksvikten är ställbar från 400–1.550 gram. Testvapnets direkttryck var föredömligt rent, med ett mjukt fjäderbromsat eftertryck.

 

Anschütz 1782 D Thumbhole.

Slutstycksgången var jämn och säkringen är en distinkt och tyst tvålägessäkring.

Testvapnets kryssmagasin i rostfritt stål var lätt att fylla på, men rymde bara blygsamma tre .308-patroner.

Webb-tv: CZ 457 LRP – rejält vapen i lätt kaliber

Anschütz garanterar en träffbild med 28 millimeter mellan hålens ytterkanter. Min provskjutning levde inte riktigt upp till det, men förutsättningarna på den vintriga banan var inte de bästa och flera fina träffbilder öppnades av något enstaka skott. Jag tror inte att den här studsaren har några problem med att överträffa garantin under goda förhållanden.

 

Välbyggt vapen

 Totalt sett ett välbyggt jaktvapen med goda skjutegenskaper.

 

Även i Svensk Jakt

Du kan läsa mer om Anschütz 1782 D Thumbhole i Svensk Jakts julinummer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay