onsdag 24 april

Jakt & prylar

Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth ger sin syn på CZ 457 Long Range Precision i vår webb-tv.

Webb-tv: CZ 457 LRP – rejält vapen i lätt kaliber

PremiumTV

När det gäller träning är .22lr svårslagen. Det här vapnet från CZ kanske blinkar åt den amerikanska marknaden för tävlingar på ”långhåll” med .22lr, men de egenskaper som gör den intressant där gör den mycket lättskjuten även här.

Ulf Lindroth om CZ 457 LRP i vår webb-tv.

 

När den amerikanska marknaden rör på sig hänger vapentillverkarna med. Under ett par årtionden har långhållsskyttet växt, inte minst som tävlingsform. På senare år har ett motsvarandeskytte växt fram, men i miniatyrform med vapen i .22lr. Att det småskaliga alternativet underlättat för tävlingsarrangörer och gjort skyttet billigare har gjort att det snabbt växt i popularitet.

Marknaden har därmed växt för funktionsinriktade precisionsvapen i .22lr. CZ 457 LRP passar som hand i handske där. Och jägarna kan dra nytta av produktutvecklingen.

 

Lätt att anpassa

Vapnet har en kolv med rejäla anpassningsmöjligheter och ett helt oromantiskt fokus på skytteegenskaper. Den ställbara kolvkammen är rejält tilltagen och stabil. Bakkappans höjd kan justeras och kolvlängden kan ändras med mellanlägg. Pistolgreppet är brant för att ge bra avtryckarkontroll och det finns en rejäl tumhylla. Förstocken har två rembygelknoppar, så en finns tillgänglig för benstöd.

 

Skjuter tätt

Trycket är rent, distinkt och ställbart. Säkringen är en enkel tvålägessäkring, men den går samtidigt mjukt och distinkt. Magasinet är i polymermaterial och fungerade bra på banan. 

Jag kan inte på rak arm påminna mig något testvapen i .22lr som skjutit lika tätt. Ammunitionen från SK gav den tätaste femskottsserien, men övriga var bara någon irriterande avvikare från lika små grupper.

 

Mer i tidningen

Mer om CZ 457 LRP kan du läsa i Svensk Jakts aprilnummer. Tidningen kommer ut den 24 mars.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay