fredag 14 juni

Premium

Bergara B14² Crest synas i vår webb-tv. Foto: Ulf Lindroth

Bergara B14² Crest – jaktstudsare i modern tolkning

Premium

Spanska Bergara har gjort sig ett namn för sina studsare, inte minst för piporna och precisionen. Det här testvapnet påminde om att de också kan ergonomi och funktion. Så här tycker Svensk Jakts Ulf Lindroth om studsaren.

Ulf Lindroth ger sin syn om Bergara B14² Crest i vår webb-tv. 

 

Vid första anblicken ledde den här studsaren tankarna till precisionsskytte med stöd. En rejäl och styv förstock med plan undersida och dubbla rembygelknoppar. Ett brant och fylligt pistolgrepp, tumhylla, samt relativt hög kolvkam och antydan till tumgrepp undertill. Mycket riktigt låg också vapnet bra på olika typer av stöd.

Kolven är i kolfiber, lätt och rejält styv utan ihåligt ljud. Stockningen visade sig i praktiken vara mycket behaglig i många olika skjutställningar.

 

Det medföljande treskottsmagasinet fungerade helt felfritt oberoende av kulform.

Pipan är cerakotebehandlad, flutad och gängad 5/x24. Testvapnets pipa var försedd med Bergara Omni mynningsbroms. Personligen skulle jag byta ut den mot en ljuddämpare.
Även slutstycket är flutat. Det har en utmärkt gång och är anmärkningsvärt lättöppnat, vilket gör snabbrepetering enkelt.

Medföljande magasin var i polymermaterial och rymde tre skott. Det fungerade helt problemfritt med skilda kultyper. Det finns fem- och tioskottsmagasin som tillval.

 

Bergara B14² Crest med 51 centimeters pipa.

Testvapnets direkttryck var rent och distinkt. Avtrycksvikten är ställbar. Säkringen är en tvålägessäkring, men slutstycket kan öppnas och vapnet plundras i säkrat läge.

Sammanfattar jag handhavandet så måste betyget bli mycket gott. Vapnet ligger bra i händerna och stocken är mångsidig. Allt mekaniskt fungerar dessutom mjukt och säkert.

Precisionen var medelgod, alltså med råge tillräckligt bra för allroundjägarens behov men inte anmärkningsvärt bra.

 

Mer om

Bergara B14² Crest kan du läsa i Svensk Jakts septembernummer.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev