Spänntangenten är en ny lösning på Jakele J1

Spänntangenten är en ny lösning på Jakele J1. Foto: Ulf Lindroth

Jakele sätter ny standard för säkerhet

Premium

Många vapennyheter bygger nästan helt på beprövade lösningar. ­Jakele J1 är ett undantag. En liten tillverkare har skapat en studsare som rymmer flera egna lösningar och en riktig nyhet.

Svensk Jakts Ulf Lindroth om Jakele J1.

 

Jakele är nya som vapentillverkare, men de tyska grundarna har stor erfarenhet från branschen. Det märks. Deras modell J1 löser jaktstudsarens uppgifter på delvis egna sätt. J1 är en påtagligt lätt och smidig rakrepeter med pipbytessystem och möjlighet att enkelt byta ut kolven. Verktyget som förvaras i förstocken lossas med tryckknapp.

 

Jakele J1 är en kort och lätt rakrepeter med pipbytes­system och en konstruktion som borgar för hög säkerhet.

Jakele J1 är en kort och lätt rakrepeter med pipbytes­system och en konstruktion som borgar för hög säkerhet. Foto: Ulf Lindroth

Vapnet har spänntangent i stället för säkring. Det är en vanlig och uppskattad lösning, den här spänntangenten kan inte glömmas i uppspänt läge och är i en klass för sig vad gäller säkerhet.

 

Extra avtryckare

Under varbygeln sitter vad som ser ut som en extra avtryckare. Det är spänntangenten. Skytten drar den bakåt med långfingret och när den är i sitt bakre läge är vapnet uppspänt och kan ­avfyras. Så fort greppet släpps går tangenten fram och slagfjädern slackas. Håller du inte vapnet i en färdig skjutställning och belastar tangenten är det nerspänt och säkert. Lösningen är inte krånglig, den är praktisk och ger dessutom ett mycket säkert vapen.

 

Bra precision

Provskjutningen pekar mot att vapnets precisionspotential är hög. Ju lättare vapen, desto svårare att skjuta täta träffbilder med ett aldrig så välbyggt vapen. En del av den blygsamma ­spridningen är utan tvekan min egen, så resultatet är utmärkt. Ingen skugga ska falla på vapnet för att en av ammunitionssorterna inte verkade passa, det är vanligt.

 

Ny standard

Vad gäller säkerheten sätter Jakele J1 en ny standard. I övrigt känns det som en genomtänkt och välbyggd studsare i ett format som passar ett mång­sidigt klövviltsvapen.

 

Mer i Svensk Jakt

I Svensk Jakts decembernummer kan du läsa ännu mer om Jakele J1.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev