söndag 23 juni

Jakt & prylar

Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth ger sin syn på Schultz & Larsen Legacy.

Webb-tv: Lindroth om Schultz & Larsen Legacy

Premium

Det finns många pipbytesystem på marknaden, men få som vågar sig på lite ovanligare kalibrar.
Den bristen kan göra dem mindre intressanta för den experimenterande jägaren. Schultz & Larsen Legacy är klassisk i linjerna, men ovanligt modern i kaliberutbudet.

Det här är Ulf Lindroths omdöme om Schultz & Larsen Legacy.

 

Danska Schultz & Larsen har ett starkt namn som tillverkare av välskjutande studsare. Bland småviltsjägare väger precision tungt, vilket gör deras modell Legacy intressant från första början.

 

Inga kompromisser

När Schultz & Larsen sedan erbjuder kalibrar som .221 Remington Fireball, .300 AAC Blackout, .204 Ruger (enligt obekräftade uppgifter med lämpliga 1:10” räffelstigning) och 6×47 har tillverkaren plötsligt mutat in en nisch som heter duga.

Kombinera med klassiker som .222 Rem samt .223 Rem i både 1:8” och 1:10” räffelstigningar och plötsligt slipper den kalibermedvetna småviltsjägaren fundera på kompromisser.

 

Enkelt byte

Testvapnets pipa var 18 millimeter, men även 14 millimeter finns för den som vill ha ett ännu lättare vapen. Piporna är gängade M14x1 och ett byte är enkelt. Lossa systemet ur stocken, lossa sedan två skruvar framtill under pipan. Lika enkelt är det att montera allt igen.

Slutstycksgången är lysande. Repeterar man friskt funkar det perfekt, men utkastarporten är liten så det är svårt att smyga ut hylsor och ta dem med fingrarna. Magasinet rymmer fyra patroner och matade bra, men vid något tillfälle låste det inte riktigt då jag först tryckte fast det. Där får man vara noga.

 

Rent direkttryck

Trycket är ett rent direkttryck, ställt på strax över ett kilo. Avtryckarens böjda form styrde fingret onödigt mycket mot stocken, men det är kanske en smaksak.

Kolvkammen är lite väl låg för en pipa utan öppna riktmedel och pistolgreppet är relativt flackt och nätt. Men vapnet är trevligt att hantera och skjuta och precisionen verkade lovande, så även om konkurrenterna skulle piggna till ifråga om kaliberutbud kommer Legacyn att vara konkurrenskraftig.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay