Debatt: Vad krävs för att få reglera vargstammen?
För att genomföra en grundlagsändring i Sverige krävs det två riksdagsbeslut med val däremellan. Vad är då en rimlig byråkratisk och juridisk gång för att få till en rovdjursförvaltning med vargjakt?
Sveriges riksdag har 2009 och 2013 fattat två beslut om vargjakt med ett val däremellan, men trots det så saknas en fungerande vargpolitik.
För alla de människor som under många år har väntat på en lösning på vargproblematiken är stoppet av vargjakten en stor besvikelse. Ovisshet och väntan leder till många känslor.
Många berättar om vanmakt, utanförskap, politikerförakt, sorg och olustkänslor. Från samhällets sida är det oerhört viktigt att fånga upp dessa människor och ge dem framtidshopp. Lösningar ute i verkligheten.
Finskt folk tröttnade
I Finland tröttande landsbygdsbefolkningen på att vänta. De tog lagen i egna händer. Vargstammen har där reducerats till en spillra av vad den var.
Svenska Jägareförbundet har arbetat hårt för att hitta en lösning som ger människan möjligheter. En sådan lösning innefattar naturligtvis jakt.
Förklaringen är enkel. Jakt och skyddsjakt är verktyg som ger de drabbade en möjlighet att påverka sin vardag. Sådana verktyg är centrala för att få förtroende för vargförvaltningen. Med en sådan verktygslåda hamnar vi inte i samma situation som Finland.
Därför känns det tröstlöst och beklämmande när de svenska betraktarorganisationerna gör allt utom att skapa acceptans för vargarna eller ingjuta hopp hos de som drabbas. Främst genom att motverka alla försöka till att få igång en förvaltning.
Annat synsätt utomlands
En märklig ingrediens är att många bevarandeorganisationer i ett internationellt perspektiv arbetar tillsammans med myndigheter, lokalbefolkning och jägare.
Detta gör de eftersom det är så man kan få acceptans för djuret man vill skydda. Lösningar som de drabbade kan acceptera är en förutsättning för att lyckas.
Tyvärr gäller det inte i Sverige, inte ens i Värmland där vi har en oproportionell stor andel av vargstammen.
Drabbade i centrum
Svenska Jägareförbundet vill ha en faktastyrd rovdjursförvaltning som är enkel, långsiktig och förutsägbar. Medborgarna ska kunna få stöd av lagstiftningen när vargproblem dyker upp.
De som drabbas måste därför stå i centrum för rovdjurspolitiken. Därtill ska inte vargstammen vara större än nödvändig och det ska finnas utrymme till meningsfull jakt.
Detta är en självklarhet för oss. Efter två riksdagsbeslut borde vi redan varit där. Det finns bara ett ord som enkelt beskriver situationen:
Tragedi! För berörda människor, lokalsamhället och på sikt rovdjuren.
Lennart Johannesson
Ordförande Jägareförbundet Värmland
Delta i debatten
Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Delta i debatten
Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.