torsdag 18 april

Opinion

”Tjejer pallar inte trycket”

När jag i maj bevakade SM i jakt på Öknaskolan stod det klart för mig att det finns en ”skråmentalitet” inom jakten som inte alltid är till tjejers fördel.

Maria Lundgren.Av 21 tävlande var bara fyra tjejer, och det sorgliga är att man ändå får betrakta detta som en seger, då den kvinnliga representationen tidigare har varit noll.
– Jag är övertygad om att det handlar om ett attityd­problem hos killarna, och en inställning hos tjejerna som leder till prestationsångest, säger en kille som nyligen gick ut från en av dessa skolor.
Vissa äldre jägare bär kanske ibland med sig en bild av att kvinnor nog inte är lika bra på jakt som män? Föreställningen grundar sig eventuellt i en annan tid, då det var ovanligt att kvinnor hade möjlighet att utöva fritids­intressen som exempelvis jakt i lika hög grad som män. Men varför växer det i så fall idag upp en ny generation, där vissa individer har så gammaldags värderingar?

”Tjejer pallar helt enkelt inte trycket”, är något jag ofta hört när jag satt mig ner och pratat med yngre killar i grupp, killar som på olika sätt är knutna till jakt och jaktliga yrken.
– Det handlar på något sätt om en inrotad uppfattning om att tjejer inte ”vill” eller ”kan” jakt lika bra som killar, berättar en annan ung jaktutbildad kille för mig.
De lite mer luttrade jägarna pekar bland annat på problematiken med exempelvis arbetsgivare inom de jaktliga yrkena, som av olika skäl är mer benägna att anställa killar än tjejer. Och att detta synsätt finns inom olika delar av skrået. Varför det är så råder det delade mening­ar om.

Vad kan då du och jag göra för att ge den generation som nu växer upp till jägare inställningen att jakt är en av de mer jämställda saker man kan syssla med? Fundera på det, och hör gärna av dig till mig med tankar och idéer!
Vad kan vi bidra med för att fler tjejer ska våga ta plats och bli accepterade både som hobbyjägare, som elever vid gymnasiala jaktlinjer och som yrkesutövare inom om­rådet?

 

TRÄFF!
De gånger man kan förklara för en jaktmotståndare så att de faktiskt förstår värdet av det vi gör.

BOM!
Allmänhetens kunskap om jakt och jaktliga frågor är ­faktiskt skrämmande liten.

 

Maria Lundgren

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.