
Tjäderhönor som fångas för att sättas ut i Tyskland är på flyttning, skriver debattören. Foto: Jan Henricson
Med anledning av artikeln Länsstyrelsen kritiseras för tjäderexport på Svenskjakt.se vill jag som företrädare för Tjäderprojektet göra några förtydliganden.
Den som kör från kusten upp mot fjällen första veckan av maj eller andra veckan i oktober slås av den mängd tjädrar man ser längs vägkanterna, när de första fjällkammarna börjar skymta i horisonten. Fenomenet är välkänt.
Är det mer tjäder närmare fjällen än runt Lycksele eller Rusksele? Nej, de tjädrar man ser i väster är flyttfåglar. Märkning av några hundra tjädrar runt Tärnaby visade på denna säsongsförflyttning.
Många fjälltjädrar drar västerut till Norge medan andra drar till tallskogarna i öster.
Större vägar
De fåglar som fångas och återutsätts i tyska Brandenburg är alltså på flyttning.
De snöfria vägslänterna erbjuder spirande grönska till de äggproducerande hönorna. Tupparna spelar på vägarna bland sina hönor.
Bästa fångstplatserna är de större vägarna som tinar först.
Naturens gång
Lokala hönor är redan i gång med äggläggningen och har en ruvfläck på magen och släpps ur håven. De andra rör sig i etapper mot fjällskogen. Där får de vara ifred från jägarna eftersom jakten stör renskötseln.
2017 var ett svagår och vi fick mycket skäll av lokala jägare. 2018 var ett kronår och vägkanterna flödade av tjäder och orre.
Alltså naturens gång, som vi ännu inte rår på.
Eric Ringaby
Tjäderprojektet