Debatt: ”Ta chansen och säg vad du tycker!”

Det borde vara självklart att förvaltningen av våra vargar ska vara en svensk angelägenhet, skriver debattören. Foto: Olle Olsson

Alla har vi olika åsikter om vargjakten, om och hur vargen ska jagas är en sällsynt infekterad fråga. Men oavsett vad man tycker om den så borde det vara självklart att frågan ska fortsätta vara en svensk angelägenhet. Om detta borde det finnas ett svenskt koncensus. 

Men faktum är att rödgröna politiker, med EU-nämndens ordförande Carl Schlyter (MP) i spetsen, under lång tid har ansträngt sig för att göra den svenska licensjakten på varg till en angelägenhet för EU.
I sitt tidigare uppdrag, som europaparlamentariker, vände sig Schlyter till EU-kommissionen för att stoppa licensjakten på varg och krävde att kommissionen vidtog åtgärder mot Sverige.
Tyvärr ser han ut att vara på väg att lyckas. I juni skickade EU-kommissionen en sista varning om att man snart avser ställa Sverige inför EU domstolen om vi inte avvecklar licensjakten på varg.  

Grundproblem i lagstiftning
Att EU nu jagar Sverige för att Sverige jagar varg är dock inte bara Miljöpartiets fel. Grundproblemet står givetvis att finna i EUs lagstiftning som reglerar frågan, fågel- och habitatdirektiven.
Och båda direktiven är minst sagt ålderstigna. Habitatdirektivet har 23 år på nacken och fågeldirektivet är från 1970-talet.
Det säger sig självt att fågeldirektivet som inte har uppdaterats på 40 år idag inte fyller samma funktion som då. Många arter som skyddas av direktivet har inte samma behov av skydd idag som då. Samtidigt finns det säkert flera arter som borde omfattas av direktivet.

Bra med utvärdering
Det är därför glädjande att EU-kommissionen nu genomför en utvärdering av båda direktiven och har öppnat för att revidera dem. Detta borde vara en fråga som engagerar många svenskar, eftersom den har direkt påverkan på den jakt som bedrivs i Sverige.
En översyn av habitatdirektivet är också en möjlighet för oss i Sverige att komma bort från de problem vi idag möter när vi försöker hitta en balanserad rovdjurspolitik. Tyvärr verkar det gått regeringspartierna förbi.
Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern har vid ett flertal tillfällen tvärt om motsatt sig en översyn av direktiven. De verkar rent av trivas med en europeisk överrock att skylla på när de får kritik för sin jaktpolitik.

Jägare kan säga sitt
Som tur är lyssnar EU-kommissionen inte bara på regeringen. Just nu har även Sveriges jägare, och andra intresserade för den delen, möjligheten att säga sitt inför EU-kommissionens kommande översyn.
Det är en ypperlig chans att påverka kommissionens agenda. För denna ”offentliga konsultation” är ett viktigt inspel inför kommissionens kommande arbete och alla som har starka åsikter om svenskt viltförvaltning borde ta tillfället i akt att svara på den webbenkät som EU-kommissionen skickat ut.
Svenska jägare bör inte nöja sig med att klaga i Sverige utan även göra sin röst hörd i EU när det är där frågan avgörs. Utanför våra gränser. Att svara på webbenkäten, som är öppen till och med den 24 juli, är ett konkret sätt att påverka sin jakt (välj språk uppe till höger på webbsidan).

Höj din röst
EU-kommissionen har ett viktigt men avgränsat uppdrag att sköta i Bryssel – de ska inte styra och ställa i svensk inrikespolitik. Och oavsett hur man ser på svensk viltförvaltning bör vi gemensamt kämpa för att den förblir just svensk.
Många är de politiker, inte minst miljöpartister, som i valrörelser ger uttryck för att EU blandar sig i för mycket. Men om nu regeringen glömt vad den tidigare lovat faller uppgiften på oss andra.
Så passa på. Höj rösten och berätta både för regeringen och EU vad just du tycker!
Christofer Fjellner (M)
Europaparlamentariker

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget