Det är dags för länsstyrelsen att ta tillbaka kontrollen över hur älgstammen förvaltas långsiktigt, skriver debattören. Foto: Roland Svensson

Debatt: ”Stoppa rovjakten på älg i Norrbotten”

Det är med stor oro jag konstaterar att Norrbotten har den enda länsstyrelsen i landet som inte tillåter älgarna att para sig ifred. Tyvärr verkar inte heller alla jägare förstå allvaret med att skjuta bort kor och fina avelstjurar under brunsten.

Det är uppenbart att det finns en önskan att kraftigt minska älgstammen, särskilt med förlängningen av jakten för två år sedan i södra jaktvårdskretsarna som omfattar Piteå, Luleå, Älvsbyn och Boden.

I november, när vandringsälgarna kommer in i vår krets, särskilt i Älvsbyn där jag har känt till förhållandena i över 40 år, är många av de kor som kommer ner redan betäckta. 

Att skjuta en sådan ko innebär att man också skjuter hennes avkomma som kommer till sommaren. Det är inte förvånande att många jaktlag i vår krets inte hade en enda älgobservation under den första jakthelgen förra året.

Bra av Sveaskog

Skogsbolagen hävdar att stammen måste minska på grund av omfattande betesskador. Det har emellertid framkommit att mycket av dessa påstådda skador bygger på gamla uppgifter från 1980-talets älgexplosion. Det finns nu färska exempel där skogsbolag har lärt sig läxan och framgångsrikt skyddat tallplanteringar från älgskador.

Sveaskog gjorde en stor föryngringsyta kring en väg där jag själv har skog för 15 år sen. De markberedde och planterade som de gör. Björk och sly tog över hygget efter några år och så i fjol röjdes området. 

Då plötsligt stod där fyra–sex meter höga fina tallplantor. Älgarna hade haft björk och sly att äta på i stället för tallplantorna, och som nu är så stora att de klarar av både sly och älg.

Jakt med bil

Tyvärr verkar inte alla jägare förstå allvaret med att skjuta bort kor och fina avelstjurar under brunsten. Det finns de som stolt delar sina jaktframgångar på sociala medier utan att inse att detta kan leda till en allvarlig minskning av älgstammen.

Teknikutvecklingen har också påverkat jakten negativt. Med införandet av gps-pejlar har jakten blivit digital, och många jägare bryter nu mot jaktförordningen genom att förflytta sig med bil för att följa hunden och älgen över jaktområdena.

Ta kontrollen

Det är dags för länsstyrelsen att ta tillbaka kontrollen över hur älgstammen förvaltas långsiktigt. Här är några förslag för att säkerställa en hållbar älgstam:

• Återuppta brunstuppehållet.

• Korta jakttiden, särskilt i kustområdena (max sista oktober). Om kvoten inte fylls på två månader tyder det på för lite älg i området.

• Skydda tjurar med sex–tolv taggar för att främja avelstjurarna till nästa år.

Det är nu dags för länsstyrelsen i Norrbotten och Naturvårdsverket att agera om vi vill bevara en hållbar älgstam för framtida generationer.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.