onsdag 31 maj

Opinion

Vettarna är utlagda och fåglarna kan komma. Det sista man vill är att en sportfiskare kör sin båt genom vettarna. Något som debattören råkat ut för. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Sportfiskarna borde också betala för sig”

På det lilla gård vi har så ska vi i familjen betala över 1.000 kronor om året för att jaga lite gäss och sjöfågel. Varför ställs det inte samma krav på sportfiskarna som härjar i våra vatten?

Publicerad 1 april 2021 - 12:36

I debattartikeln Vad får jag för pengarna? ifrågasätts varför vi som äger jakträtten ska behöva betala till staten för att få utöva den. Jag kan bara hålla med.

Fram till 1985 hade vi fiskerätten som vi betalat för. Innan dess frågade folk om lov fiska på enskilt vatten. Ibland bytte man fiske mot en tjänst, ett handtag vid höbärgningen, till exempel. Det fungerade lika bra som när jägare hjälper skogsägare med plantering, i utbyte mot att få jaga.

 

Kör bland vettarna

Men efter 1985 då kustfisket släpptes fritt, står bilar så vi inte alltid kommer fram med traktor. Sportfiskarna går över sådda fält, och engångsgrillar och annat skräp som våra djur får i sig lämnas kvar.

Ibland kör en båt rakt genom de utlagda vettarna, för det anser de sig ha rätt till.

På en båt stod det på ett klistermärke: ”Ge fan i vårat vatten”. Jag sa till båtägaren, att om jag ska ge fan i ditt så kan väl du ge fan i gårdens vatten eller i alla fall inte fiska bland vettarna när det finns utrymme.

Men han menade att gårdens vatten var lika mycket hans, och vi kunde packa ihop om det inte passade.

 

För husbehov

Cirka fyra gånger per år lägger vi 25 meter nät med hopp om att få lite till röken. Det blir ungefär tio fiskar om året.

Sportfiskarna får ta tre fiskar per dag. Det är inte ovanligt med två båtar om dagen med två–tre fiskare i varje. Med andra ord kan sportfiskare på en dag ta upp motsvarande vår årsfångst.

För sportfiskare gäller att de måste vara minst 200 meter från fasta redskap. Det är inte ovanligt att nät tas upp av sportfiskare, då de anser att det är fel. De säger att vi rovfiskar. På vårt eget vatten.

Men det är inget rovfiske. Det är ett litet fiske för husbehov utan flera spön och diverse tekniska hjälpmedel.

 

Att betala är orimligt

Varför är det för mycket begärt att även sportfiskare kan betala till exempel 300 kronor, för rätten att fiska? Precis som vi jägare gör för att få jaga. Intäkterna kan gå till fiskevård och riva dammar. Det som nu skattebetalarna får betala.

Vattenägare skulle kunna få någon liten ersättning, likt skogsägare får av jägare.

Att köpa en båt för över 100.000 kronor går bra, men betala ett fiskekort för 300 kronor är orimligt.

 

Markägare vid kusten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.