onsdag 28 februari

Opinion

Krönika: Obegripligt förakt mot samhällets stöttepelare

Det är inte bara i krig och kärlek som alla medel är tillåtna.
Det tycks gälla även inom politiken.
På annat sätt kan man inte tolka inrikesminister Mikael Dambergs utfall mot den dryga halvmiljon jägare och sportskyttar som Sverige hyser, vilka i en tweet från Damberg föraktfullt kallas ”vapenlobbyn”.

Sedan det under veckan stod klart att riksdagen kommer att säga nej till regeringens proposition om att reglera vapenmagasin har det närmast haglat magsura utrop från justitiedepartementet, under vilket inrikesminister Mikael Damberg (S) sorterar.

På söndagen twittrade statsrådet Damberg själv:

”Polisen vill att vapenmagasin ska regleras för att bättre kunna stoppa skjutningarna. Enligt en ny Sifo-undersökning vill nästan 8 av 10 svenskar att vapenmagasin ska regleras. Fler partier borde lyssna på polisen istället för på vapenlobbyn.”

”Vapenlobbyn”, alltså.

Det är till detta nedsättande namn som mer än en halv miljon av landets laglydiga jägare och sportskyttar kokas ned.

En rätt stor grupp människor, vars enda ”brott” är att man i det här avseendet tillvaratar sina egna intressen.

Att man motsätter sig regleringar som enbart skapar mer administration och ytterligare ökar arbetsbördan på en myndighet – Polismyndigheten – som torde ha fullt upp redan idag.

När remissvaren på regeringens förslag om implementering av EU:s vapendirektiv inkom tidigare i år var det endast två remissinstanser som gav tummen upp. Alla andra – väl över hundra stycken – remissinstanser ansåg att förslaget innebar en överimplementering och borde dras tillbaka.

 

Polismyndigheten – ej enig

Inrikesminister Damberg har återkommande hänvisat till att Polismyndigheten efterfrågar den nu framlagda förändringen avseende vapenmagasin, men hur stark är egentligen övertygelsen om att detta är ”den enda vägen framåt” bland landets poliser?

Att döma av det ”stickprov” som Svensk Jakt genomförde i början av november, råder det knappast någon enighet i frågan inom Polismyndigheten. En förundersökningsledare sa då bland annat:

”– Det här förslaget gör ingen som helst skillnad, det handlar bara om plakatpolitik. Vinsten är enligt min mening noll, men skapar mer administration för myndigheten.”

Kan det vara så att det i den högsta polisledningen finns en syn på saken, medan ”fotfolket” inom Polismyndigheten har en annan uppfattning?

Att döma av tonläget från inrikesminister Damberg kan man lätt få uppfattningen att striden mot gängkriminaliteten står och faller med det aktuella magasinsförslaget.

Så är det givetvis inte. Det bittra tonläget är snarare ett uttryck för regeringens bristande markkontakt.

 

Alienerar viktiga väljare

En riksdagsmajoritet – Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna – har nu tydligt deklarerat att man kommer rösta nej till förslaget.

Ändå fortsätter regeringen, genom inrikesminister Damberg, att stånga pannan blodig – och samtidigt alienera sig från en grupp som (S) så väl behöver värna för att vara ett relevant parti i framtiden.

Sveriges jägare och sportskyttar är laglydiga människor, faktiskt laglydigare än genomsnittet. Detta eftersom man, i den händelse man begår brott, inte längre kan kalla sig jägare eller sportskytt. Man blir nämligen av med sin vapenlicens då.

Denna grupp består till mycket stor del av hårt arbetande människor som tar ansvar för sig själva och sina lokalsamhällen. De är föreningsaktiva, i jaktvårds- och idrottsrörelser. De bidrar till att hålla ihop Sverige.

Varför ta avstånd från alla dessa samhällets stöttepelare, genom att föraktfullt kalla dem ”vapenlobbyn”?

Det är helt obegripligt.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget