Debatt: ”Slopa krav på tillstånd för åtelkameror”

En foderspridare med en åtelkamera. Det är hög tid att kravet på tillstånd för att sätta upp åtelkameror slopas, anser debattören. Foto: Jan Henricson

Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 1.000 och 2.000 åtelkameror uppsatta i Uppsala län. Samtliga saknar tillstånd. Oavsett förenklingar av regelverk kommer dessa att finnas kvar. Det är hög tid att tillståndskravet slopas.

I dag uppges att det förutom länsstyrelsens kameror finns en handfull privata åtelkameror med vederbörligt tillstånd i Uppsala län. Samtidigt bedömer länsstyrelsens medarbetare att det sannolikt finns mellan 1.000 och 2.000 aktiva kameror i länet som saknar dessa tillstånd.
Åtelkameror underlättar vildsvinsförvaltning och bidrar positivt till kartläggning av rovdjursbestånden i länet.
Enligt uppgift finns nu en grupp som utreder hur enklare regler för tillstånd ska utformas. Den information som läckt ut om dessa regler är skrattretande.
Ett antal byråkrater/tjänstemän har sammanträtt och synbarligen helt befriade från verklighetskontakt föreslagit ett löjeväckande regelverk.

Löjlig situation
Går du som privatperson genom Uppsala stad fastnar du utan vetskap med stor sannolikhet på tiotals olika övervakningskameror. Så är det med den integriteten!
Inget fel i detta, kamerorna har en dokumenterat positiv effekt vad gäller brott och förebyggande av sådana.
Men vad gäller åtelkameror så börjar situationen likna den med jaktradio för några år sedan.
Alla hade jaktradio men ingen hade de tillstånd som erfordrades från Post- och telestyrelsen. Situationen blev löjlig och kraven på tillstånd försvann i praktiken!
Gör detsamma med åtelkamerorna. Lägg ned utredningen! Slopa tillståndskraven!

Ta förnuftet till fånga
Även om nya tillståndskrav skulle komma fram kommer knappast någon att bry sig. Kamerorna finns där och har kommit för att stanna. Med eller utan tillstånd.
Det är en god regel att lagar, regler och bestämmelser för att fungera måste ha en förankring hos allmänheten. Utan sådan förankring blir efterlevnaden försumbar.
Så, ta ert eventuella förnuft till fånga och skippa alla tänkta regler runt åtelkameror och slopa alla tankar om tillstånd.
Olle Z Haeggström
Uppsala

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.