Debatt: ”Slå ihop de båda jägarförbunden”

Genom att slå ihop de båda jägareförbunden menar debattören att man får större möjlighet att påverka. Foto: Lars-Henrik Andersson

Det måste tas krafttag på djupet om vi ska få ordning på den infekterade vargdebatten. Som det nu ser ut är det rena rama sandlådekriget. Genom att slå ihop de båda jägarorganisationerna ökar möjligheten att påverka i rätt riktning.

 De som står på ena sidan i konflikten är Naturskyddsföreningen stödd av Naturvårdsverket, och andra grupper som tycker sig ha rätt att överklaga demokratiska beslut. (Riksdagsbeslut)
På den andra sidan i konflikten står två jägarorganisationer, och övriga landsbygdsorganisationer samt inte minst många ej anslutna jägare, som dock betalar det så kallade statliga jaktkortet.
Dessa organisationer och grupper kan till synes inte trycka på med den kraft som behövs.

Glöm prestigen
Slå ihop Svenska Jägareförbundet och Jägarnas Riksförbund. Glöm prestige och förhandla som den organisation jägarna är förtjänta av.
Utöka och utveckla samarbetet med övriga landsbygdsorganisationer. LRF, Fäbodbrukare med flera. Avsluta det Allmänna uppdraget.
Ändra på mottagare av pengarna från det statliga jaktkortet och låt dessa pengar rymmas under den nya jakt- och landsbygdsfrämjande organisation som föreslås ovan.  
Genom att koppla det statliga jaktkortet till den ovan föreslagna organisationen kommer medlemsantalet att öka, inte bara genom hopslagningen utan också genom att alla de jägare som inte tillhör någon organisation kommer, om de vill fortsätta att jaga, med automatik öka medlemsantalet och på så vis stödja den nya organisationen.

Fristående organisation
En ordning som beskrivs ovan skulle få till följd av att det allmänna uppdraget avslutas. Fattas medel får man väl som andra sektorer i samhället, minska kostymen eller sälja av kostnadskrävande status.
Vissa delar av det allmänna uppdraget är att uppspåra och avliva trafikskadat vilt. Detta kan skötas inom polisens organisation.
Andra huvuduppgifter inom det allmänna uppdraget är information, praktisk jakt, viltövervakning, älgförvaltning, vilt och trafik, yrkesmässig jägarutbildning.
Detta kan då som nu rymmas under en ny och fristående organisation där inte det ibland hindras av hänsyn till det allmänna uppdraget.

Lasse Johansson
Medlem i Jägareförbundet

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget