Som gammal jägare och skytt blir man ofta mer eller mindre påtvingad att ta hand om ammunition som folk vill bli av med. Det borde finnas ett system som gör det enkelt att lämna sådant till polisen, anser skribenten. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Problemet med efterlämnad ammunition måste lösas”

Jag är rätt välkänd som jägare och tävlingsskytt. Detta är inget problem i sig, problemet är att jag ständigt blir ombedd att ta hand om efterlämnad ammunition. Ordningen för att göra detta på ett godkänt sätt är alldeles för byråkratisk.

Jag var och fikade häromdagen. Och där blev några gamla 9 mm-patroner till K-pist lagda i min hand med orden: du som skjuter kan väl ta hand om dessa. En kvinna på drygt 50 år har alltså skarpa patroner hemma, som hon ville bli av med.

Att säga att dessa ska lämnas till polisen har ingen effekt, det är det ingen som törs.

Detta är ett uppenbart problem! Jag kan ju inte heller lämna ammunition eller vapen till polisen, utan att förklara mig.

Jag tror nog att det är ett väldigt vanligt problem, att någon innehar ammunition och gamla vapen som man vill bli av med. Men man vågar av förklarliga skäl inte gå till polisen.

Till bilden hör att det finns ju aldrig något vapenskåp. Den gamla bössan står längst inne i en garderob eller ligger på vinden och ammunitionen finns i byrån i hallen.

 

Svettig dynamit

Eller också står där några askar 6,5×55 i källaren, där de legat i alla tider. I det låsta träskåpet med bland gammal svettig dynamit, stubintråd och tändhattar. Nyckeln hänger på en spik på skåpets gavel för att inte komma bort.

Jag har frågat hypotetiskt på det lokala poliskontoret och fått svaret: ”Nej, kom inte hit med sådant, det är bara problem. Släng skiten i sjön.”

Jag efterlyser en hanterbar lösning som inte innebär att polisens bombgrupp ska komma farande med stora bombvagnen, utan att när man blir påtvingad dessa ”gåvor” på ett legalt sätt kan ta hand om partiet och lämna det till polisen utan risk för att själv åka dit för olaga innehav.

 

Lars

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget