Det är straffbart att slänga sopor i naturen. Det kan få katastrofala följder för viltet, som för den här grävlingen som i jakt på något gott fastnat med huvudet i en plåtburk. Foto: Privat

Debatt: ”Otydligt om ansvar för skräpplockning”

Det är tråkigt när en jakträttsinnehavare får sina marker nerskräpade. Vi är tacksamma för att jägare tar sig tid att plocka upp för att värna om djur och natur.

I debattartikeln Fel att behöva betala för skräpplockning, frågar signaturen Erik om det är rimligt att markägare och jägare ska få kostnader för att plockar upp skräp som andra slänger i naturen.

Lagstiftningen kring vem som ansvarar för att ta hand om andras skräp som hamnar i privat skog och mark är inte helt tydlig, men i många fall är det markägarens ansvar att städa upp och hantera avfallet.

 

Sortera på plats

Jag föreställer mig att en stor del av det skräp Erik plockar är plast, papper och metall. I så fall skulle han kunna ta med några fler sopsäckar och sortera skräpet i var sin säck under tiden han plockar.

Sedan kan respektive säck enkelt tömmas i rätt container på återvinningscentralen. Det skräp som inte är plast, papper eller metall läggs i en separat sopsäck och slängs i restavfallet hemma.

Det blir lite mer jobb, men man slipper betala för att slänga den blandade säcken som verksamhetsavfall. Genom att sortera avfallet bidrar Erik också till mer återvinning och en hållbar framtid.

Fungerar inte detta förslag får vi hänvisa till kommunen.

 

Kan återvinnas

Enligt miljöbalken är det förbjudet att slänga skräp i naturen. Den som gör det kan få böter eller fängelse upp till ett år. Är det större mängder sopor som dumpas på en jaktmark ska markägaren anmäla det till polisen eller miljökontoret i sin kommun.

Sedan årsskiftet tar vi inte emot säckar med blandat avfall på Nordvästra Skånes Renhållnings, NSR, återvinningscentraler. Anledningen är att vi vill minska felsorteringen.

Våra analyser visar nämligen att hela 70 procent av innehållet i blandade säckar är sådant som kan återvinnas i stället för att eldas upp.

 

Cecilia Holmblad
Renhållningschef NSR

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget