Jaktlagen vill naturligtvis inte tappa areal som de jagar på och med skogsbolagets agerande försvann också frivilligheten i den frivilliga sammanslutningen, skriver debattören. Foto: Jan Henricson
Skogsbolagets viltförvaltare har utryckt sin önskan om att ett älgskötselområde ska upplösas och i stället ska marken överföras till ett närliggande skötselområde.
Detta skötselområde styrs då till 100 procent av bolaget, där styrgruppen för skötselområdet består av tre markägarrepresentanter och jägarrepresentanterna består av jägare som antingen är pensionerade tjänstemän på bolaget, jägare som jagar på bolagets mark eller underentreprenörer som på ett eller annat sätt har ett förhållande till bolaget.
Styrgruppen blir på detta sätt enbart ett spel för galleriet.
När bolagets viltförvaltare inte lyckades driva igenom en upplösning av älgskötselområdet och ändå vill ha makten så har finns det naturligtvis andra metoder för att få makten över större områden
Då skickar man ut ett mejl i senare delen av januari med följande innehåll
(alla som håller på med älgskötselområden vet också att ansökan måste vara inne senast 31/1 för att ändringarna ska träda i kraft kommande jaktår):
”Hej!
Jag heter xx och jag är ansvarig viltförvaltare för bolaget xx marker avseende jaktfrågor och byggnader.
Jag kommer nu att flytta bolagets fastigheter som ligger inom YY ÄSO till PP ÄSO för att samordna vårt innehav.
De jaktlag som det gäller är AA, BB, CC och DD. Jag ser helst att de lag som byter ÄSO gör det till sin helhet annars kommer bolagets areal att flyttas till andra lag som ligger i PP ÄSO.”
De berörda jaktlagen vill naturligtvis inte tappa areal som de jagar på och i och med detta försvann också frivilligheten i den frivilliga sammanslutningen.
Flytten till ett annat älgskötselområde har ingenting med bättre förvaltning att göra. Det är enbart är början på en strävan att slå sönder det skötselområde man ville upplösa för att på sikt kunna få mer makt åt bolaget.
Slutet på frivilligheten
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
- Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
- Debattartiklar som skrivs i organisationers, myndigheters, politiska partiers, etc, namn måste också undertecknas av en företrädare.
Exempel:
Fransbygdens jaktvårdsförening
genom ordförande Kalle Karlsson