fredag 5 juni

Opinion

Publicerad 13 april 2017 - 11:47

Krönika

Krönika: Mina åsikter – inte Jägareförbundets

Under veckan har en annorlunda debatt ägt rum. Debatten har sitt ursprung i artiklar som publicerats i Svensk Jakts aprilnummer. Den som har invändningar mot en specifik tidnings publiceringar brukar vanligen debattera det i samma tidning.
Dock inte den här gången.

Miljöpartiets veteran Per Gahrton (språkrör 1984–85, riksdagsledamot 1988–91, 1994–95, EU-parlamentariker 1995–2004) vände sig i stället till Svenska Dagbladet med en debattartikel, ”Jägareförbundet, varför hatar ni Miljöpartiet?”, som publicerades i tisdags.

Med hänvisning till två rubriker i senaste numret av Svensk Jakts pappersutgåva (varav den ena, en debattartikel av EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M), även publicerats på webben) anser sig Gahrton ha bevis för att Svensk Jakt och Svenska Jägareförbundet hatar Miljöpartiet.

Som chefredaktör och ansvarig utgivare för Svensk Jakt var det självklart att bemöta kritiken, eftersom den handlade om tidningens publiceringar.

Min replik på SvD Debatt finns att läsa här.

 

 

Utöver de sakfrågor som debatteras (där rekommenderar jag att läsa de två inläggen på SvD.se) är detta – eftersom åtminstone Per Gahrton uppenbart missuppfattat saken – ett ypperligt tillfälle för att påminna om Svensk Jakts ställning i förhållande till sin ägare, Svenska Jägareförbundet.

Svensk Jakt är en medlemstidning, som distribueras till Jägareförbundets medlemmar (åtminstone till dem som valt att vara medlem med tidning). Vår roll är att granska och spegla jakten i Sverige ur alla tänkbara synvinklar. Läsarna – medlemmarna – är våra uppdragsgivare. I det uppdraget ingår även att granska Jägareförbundets verksamhet och agerande i allehanda frågor.

 

 

Svenska Jägareförbundet är en stor organisation, med cirka 150.000 medlemmar. Inom denna grupp finns av naturliga skäl ett mycket brett spann av åsikter i de otaliga frågor som berör jägare på olika sätt. Det finns en enorm spännvidd i synpunkter på hur Jägareförbundet bör ställa sig i olika frågor, och hur de bör arbeta.

Det är Svensk Jakts roll att i nyhetsrapportering och debatt spegla denna åsiktsbredd. Vi är alla olika, vi tycker alla olika – åtminstone tycker vi ytterst sällan exakt likadant som 150.000 andra människor.

 

 

Makt – varhelst den finns – mår bra av att granskas. Det må gälla Naturvårdsverket, länsstyrelser, regering och riksdag – eller för den delen Svenska Jägareförbundet. Dessa institutioner har samtliga inflytande över hur jakt bedrivs i Sverige – och ska därför granskas. Så ser uppdraget ut från våra läsare, Jägareförbundets medlemmar.

Därför är det också oerhört viktigt att vara medveten om de skilda roller som Svensk Jakt och Svenska Jägareförbundet har.

Det är bra att känna till att innehållet i opinionsartiklar – åsiktstexter, debattartiklar och krönikor – som publiceras i Svensk Jakt inte nödvändigtvis behöver överensstämma med tidningens ståndpunkt.

Allt som publiceras i Svensk Jakt behöver inte nödvändigtvis överensstämma med Jägareförbundets ställningstaganden eller policys.

 

 

För att återknyta till SvD-debatten med Per Gahrton: Det jag skriver i denna krönika, signerad med mitt namn, är mina åsikter – inte Jägareförbundets. Det är en viktig skillnad.

Allt handlar om att släppa fram olika röster, att låta fri debatt leda oss på vägen mot de gemensamma målen. Det handlar om att låta åsiktsmångfalden och demokratin leva.

Vi har alla våra roller att spela. Detta är Svensk Jakts.

Jag hoppas att vi får göra dig sällskap genom jaktlivet.

Välkommen som läsare – välkommen som medlem!

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget