Förbundsstyrelsen bör förstå att utan medlemmar finns det inget förbund. Vem vill vara medlem i en förening som hukar sig bakom låsta dörrar och där ledningens verksamhet är sekretessbelagd?, frågar debattören. Foto: Jan Henricson, Olle Olsson
Jag var under tio år ordförande i Skånska Jägarsällskapet som numera heter Jägareförbundet Skåne. Jag satt också i Svenska Jägareförbundets styrelse i tolv år.
Under mina år som ordförande i Jägarsällskapet blev föreningen den största när det gäller medlemmar. Jägareförbundet hade då cirka 200 000 medlemmar, mot nuvarande cirka 152 000.
Trots min ålder kan jag inte låta bli att ha lite synpunkter på den nuvarande verksamheten.
När det gäller medlemmar i en förening bör finansieringen vara 50 procent från medlemsavgifter och resten från andra källor. Antalet medlemmar ger också tyngd i förhandlingar, och är därför mycket viktigt för föreningen.
Svenska Jägareförbundet får cirka 30 procent av sina inkomster från medlemsavgifter och antalet medlemmar minskar varje år. Varför har det blivit så här?
Om jag jämför dagens Svenska Jägareförbundet med det förbund som verkade på 1990-talet så skiljer det mycket. Då inriktades hela verksamheten mot medlemmarna. Jägareförbundet och länsföreningarna var serviceorgan för medlemmarna.
Tjänstemännen var anställda av länsföreningarna. Hela organisationen präglades av öppenhet, då till exempel förbundsstyrelsens protokoll var tillgängliga för alla medlemmar. I dag är de sekretessbelagda. Varför?
Kontoren var skyltade och man var stolt över att vara medlem.
Jag besökte Jägareförbundet Skånes kontor här om dagen. Där hukade man sig bakom oskyltade och låsta dörrar. För att hitta måste man fråga sig fram. Man fick intrycket att man skulle skämmas för att vara jägare.
Väl inne blev man väl bemött på ett mycket trevligt och vänligt sätt.
När det gäller förbundets service till länsföreningarna berättade en ordförande följande: Han hade bett en av förbundets anställda med hjälp i ett speciellt ärende. Det tog två timmar innan han blev uppringd av regionchefen som vänligen upplyste honom om att hålla fingrarna borta från förbundets anställda.
Jag är medlem i något som heter Veteranerna i Svenska Jägareförbundet. Vid vårt senaste möte fick vi en utmärkt redovisning av förbundsordföranden angående förbundsverksamheten.
Vad som dock förvånade mig var att ordet medlem förekom vid endast ett tillfälle under den timslånga föredragningen.
Förbundsstyrelsen bör förstå att utan medlemmar finns det inget förbund. För varje förlorad medlem försvagas förbundets styrka i förhandlingar.
Förbundets medlemschef är inte oroad över utvecklingen när det gäller medlemmar. Om jag vore medlemschef skulle jag vara mycket oroad över medlemsutvecklingen i Jägareförbundet.
Jag frågar mig, vem vill vara medlem i en förening som hukar sig bakom låsta dörrar och där ledningens verksamhet är sekretessbelagd?
För övrigt anser jag att Jägareförbundet bör ha ett bibliotek med jaktlitteratur.
Claud Hamilton
Tidigare ordförande i Skånska Jägarsällskapet, tidigare styrelseledamot i Svenska Jägareförbundet
Svenska Jägareförbundet ska vara en öppen och tillgänglig organisation. Det gör ont i mig om du och andra inte tycker att det är så, skriver förbundsordförande Peter Eriksson i ett svar.
Innan jag försöker svara på Claud Hamiltons debattartikel vill jag tacka honom för hans stora engagemang för Svenska Jägareförbundet. Att han, så många år efter sitt engagemang i förbundsstyrelsen, fortfarande brinner för jakten och våra gemensamma frågor är imponerande.
Peter Eriksson.
Jag har själv varit engagerad i Svenska Jägareförbundet sedan 1985. Under dessa nästan 40 år har samhället utvecklats, det ideella engagemanget förändrats och de flesta folkrörelserna håller på att stöpas om i ny form, för att anpassa sig till de förändringar som har skett.
Digitaliseringen och hur dagens befolkning agerar och skaffar sig information ser helt annorlunda ut, viljan att vara medlem i en förening är inte lika självklar.
Kraven som dagens medlemmar ställer på en förening är också högre. Tempot och utmaningarna i viltförvaltningen är högre och allting går mycket fortare.
Svenska Jägareförbundet påverkas naturligtvis också av dessa stora meta-trender.
Men vi arbetar hårt för att även i framtiden vara en stor, stark och relevant organisation för jägarna i landet. Det kan du lita på.
Svenska Jägareförbundet ska vara en öppen och tillgänglig organisation. Det gör ont i mig om du och andra tycker att förbundet inte är detta.
Vi ska stå upp för jakten, viltet och medlemmarnas jakt. Vi har nyligen avslutat ett stort strategiarbete, med stor delaktighet av medlemmar och länsföreningar.
Slutsatserna i strategin ligger mycket väl i linje med vad du tar upp i din debattartikel. Förbundet ska upplevas som EN organisation. Förtroendevalda och personal ska arbeta mer tillsammans, hjälpa varandra – och sätta medlemmen i centrum.
Detta är inga nyheter, för så har det i princip fungerat hela tiden. Men det finns skrivningar som gör dessa ämnen mer centrala och prioriterade än tidigare.
Strategin sträcker sig till 2030 (arbetet påbörjas under 2025) och jag ser fram emot uppgifterna att göra förbundet till den organisation som medlemmarna vill ha.
Låt oss hjälpas åt. Ska vi ha en bra jakt och en klok viltförvaltning i framtiden behövs ett starkt förbund som samlar alla jägare.
Peter Eriksson
Ordförande Svenska Jägareförbundet
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
- Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
- Debattartiklar som skrivs i organisationers, myndigheters, politiska partiers, etc, namn måste också undertecknas av en företrädare.
Exempel:
Fransbygdens jaktvårdsförening
genom ordförande Kalle Karlsson