Krönika: Länsstyrelse vill samarbeta med jägarna – Fan tro’t, sa Relling

Länsstyrelsen i Västra Götaland förnekar sig inte. Tidigare har den uppmanat medborgarna att anonymt ange jägare som de misstänker ägnar sig åt illegal vargjakt. I Ulricehamns Tidning för nu chefen för viltenheten fram grundlösa anklagelser om kommande tjuvjakt i ett nybildat vargrevir.

Svenskjakt.se har tidigare berättat om hur Länsstyrelsen i Västra Götaland, med stöd av ett särskilt riktat bidrag från Naturvårdsverket, har gjort en kampanjfilm där man uppmanar länets invånare att anonymt ange jägare de misstänker jagar varg illegalt.

 

Artikeln väckte uppmärksamhet. Särskilt som det visade sig att de ansvariga för kampanjen inte hade klart för sig hur uppgifterna länsstyrelsen får in ska hanteras.

Några problem för anmälarna finns inte, de är ju anonyma, sa chefen för viltenheten, Anita Bergstedt, när hon intervjuades av Svensk Jakt. Hur länsstyrelsen ska garantera säkerheten för jägare som anges, mycket möjligt och rent av troligt, utan att det finns fog för saken, bekymrade emellertid inte de tjänstemän på länsstyrelsen som plötsligt börjat fuska i polisyrket.

 

Och nu är länsstyrelsen igång igen. I en toppartikel i Ulricehamns Tidning misstänkliggör viltförvaltningschef Bergstedt jägarna i den nordöstra delen av Ulricehamns kommun för att jaga varg illegalt. Eller för att åtminstone stå i begrepp att göra det.

Utan mer belägg för sin sak än att ”vi fick information där det visade sig att illegal jakt kan förekomma eftersom ett nytt vargrevir har bildats”, svartmålas jägarkåren.

I Västra Götalands länsstyrelses värld är det tydligt att vilken jägare som helst är en möjlig tjuvjägare. Och det gäller att ge offentlighet åt den saken.

 

Vidare i artikeln: ”Det nya vargparet i trakten kan enligt länsstyrelsen leda till illegal jakt, detta efter en färsk rapport där forskare varnar för att vargkritiska jägare tar saken i egna händer.”

Anita Bergstedt ”poängterar dock att de inte har någon information som pekar ut några specifika, potentiella tjuvjägare i Ulricehamns kommun”, men att det är ”viktigt att allmänheten känner till att tjuvjakt kan förekomma”.

 

Nej, just det.

Någon information om att illegal jakt på varg förekommer har man inte. Så för säkerhets skull svärtar länsstyrelsen ner hela jägarkåren.
För hur ska man annars kunna redovisa hur bra Naturvårdsverkets bidrag har använts – till en lyckad kampanj, med många anonyma anmälningar om illegal jakt?

För det vet ju alla: vem som helst av oss jägare kan ju när som helst få för sig att skjuta en varg.

Och det är förstås bäst att hålla allmänheten på tå. Risken finns annars att aktivister i diverse jaktfientliga organisationer glömmer bort att de kan anmäla jägare till rättskiparna på länsstyrelsen – grundlöst, utan belägg för sin sak och för säkerhets skull i skydd av anonymitet.

 

Det tjänstemännen på Länsstyrelsen i Västra Götaland sysslar med är skamligt. Man kan inte med generella anklagelser och misstankar svartmåla tio tusentals invånare i det egna länet. Eller någon annanstans heller, för den delen.

På länsstyrelsen säger man sig eftersträva ett gott samarbete med jägarna.

 

Fan tro’t, som Relling sa.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.