Polisens inlägg på Facebook borgar inte för ett förtroendefullt samarbete mellan jägare och poliser i Jämtland, skriver advokat Sven Severin.

Debatt: ”Konfrontation med svepande anklagelser från Polisen mot jägarkåren”

Jag har efter kontakt med björnjägare i Jämtland och Härjedalen uppmärksammats på ett inlägg på Polisen Jämtland Facebooksida, utlagt den 28 augusti 2024. Inlägget andas konfrontation och en nedlåtande attityd visavi jägarkåren. Det är svepande anklagelser och påståenden om grova brott.

Inlägget torde vara publicerat av ansvariga tjänstemän för ”Björninsatsen 2024”. Om jag förstått saken rätt har de inspektioner som hittills gjorts under årets björnjakt inte resulterat i några anmälningar eller inledda förundersökningar. Detta ter sig märkligt med beaktande av innehållet i inlägget på Polisens Facebooksida.

Inlägget på Polisen Jämtland Härjedalens Facebooksida.

Den 24 september har Polismyndigheten på sin hemsida publicerat en pressrelease, som kan uppfattas som ett försök till rättelse eller nyansering av uppgifterna i Facebook-inlägget.

Av releasen, som tar sitt avstamp i brottsstatistiken, framgår att illegal rovdjursjakt inte är utbredd i länet. Under 2023 och 2024 har de få anmälningar som inkommit till Polismyndigheten, alla utom en, lagts ned. Inget åtal har väckts.   

Milt förvånande

Det är min uppfattning att Sveriges jägare generellt sköter sig väl. Det finns en utbredd jaktetik och en hög moral vad gäller sättet att utöva jakt i landet.

Få grupper i samhället är så genomlysta och kontrollerade som just jägarkåren.

Mot denna bakgrund är det milt sagt förvånande att polistjänstemän uttrycker sig på det sätt som skett i Facebook-inlägget. Det borgar inte för ett förtroendefullt samarbete mellan jägare och poliser i Jämtland.

Ett hot eller…

Polisens avslutning av inlägget leder tankarna till när man som barn lekte tjuv och polis:

”Patrullerna fortsätter arbeta med björnjakten i oförändrad takt, vi ses där ute!”

Är det ett hot eller en förhoppning?

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget

Hoppa till verktygsfältet