söndag 24 september

Opinion

Krönika: Jakten lär unga ta ansvar

Lär din son att jaga så slipper du jaga honom. Jägareförbundets gamla devis, där ett par ord numera och lyckligtvis lika gärna kan ersättas med dotter och henne, är lika giltig nu som då.

Jag har haft turen att under många år fått vara riktigt nära jagande och skytteintresserade ungdomar. Min grabb gick på Ryssbygymnasiet där en del av hans utbildning handlade om jakt och viltvård.
Han och hans kompisar fick sina vapenlicenser redan som 17-åringar, och aldrig har jag känt någon oro för att det skulle vara fel eller utgöra någon risk vare sig för dem själva eller för andra.

Tvärt om fick de genom jakten och skyttet lära sig att ta ansvar, att hysa respekt för naturen och att på ett sunt sätt förhålla sig till liv och död.
Under årens lopp har jag fått jaga tillsammans med mängder av ungdomar. Jag har gjort flera jaktreportage med omdömesgilla och skickliga ungdomar från naturbruksgymnasiernas jaktutbildningar. Jag har varit ledare då ungdomar lärt sig säker vapenhantering och skytte på Eksjönejdens jaktvårdsförenings skjutbanor.
Gemensamt för alla de ungdomar jag mött är det stora intresse med vilket de tagit sig an utmaningarna. Uppmärksamheten under utbildningen i säker vapenhantering har varit total. Att skjuta på ett vilt är en handling som kräver mycket stort ansvarstagande, ödmjukhet och allvar.

Mot bakgrund av mina och många andras erfarenheter av ungdomars jakt och skytte är Skolverkets förslag att lägga ner jaktutbildningarna på landets naturbruksgymnasier helt obegripligt.
Ännu märkligare blir det när man läser och hör verkets motivering, som uppenbarligen är tagen helt ur luften; Samhällets syn på vapen och vapenhantering har blivit mer restriktiv. Genom att slopa jaktutbildningen minskar risken för att vi i Sverige ska drabbas av skolskjutningar sådana som i USA.
Några absoluta garantier går naturligtvis inte att utfärda, men jag vill hävda att det är tvärt om. När ungdomar lär sig jaga och på ett ansvarsfullt sätt använda vapen minskar risken för att galenskapen ska drabba just dem.
Och om något rötägg dyker upp i verksamheten är jag övertygad om att lärare, ungdomsledare, jagande kamrater och jagande föräldrar tar sitt ansvar och ser till att de får ägna sig åt något annat istället.

Möjliga våldsverkare hittar heller inte sina vapen bland hagelbössor och älgstudsare. Illegala vapen är enkelt att komma över och den som vill göra riktigt ont finner vägar att utrusta sig, om det nu är med en kniv från Ikea eller med ett insmugglat automatvapen från Balkan.
Ansvariga på Skolverket borde sätta sig in i vad jakt, skytte och viltvård egentligen handlar om, istället för att motivera sina förslag med ogrundade fantasier.
Varför inte med utgångspunkt i devisen Lär ditt barn att jaga, så slipper du jaga honom/henne?

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.