söndag 14 april

Opinion

Debatt: ”Jägarnas ansvar att förklara varför vi jagar”

Hur vi jägare framställer vår jakt och oss själva i sociala medier, i fotografier och i filmer, har stor betydelse för hur en icke jagande allmänhet betraktar oss. Foto: Jan Henricson

Varför jagar du? Den frågan har nog alla vi jägare fått. Ibland uttalat ifrågasättande: varför vill du skjuta djur, varför döda? Och visst är det lätt att tro att jakt bara handlar om att döda djur, när man bara ser trofébilder och skottsekvenser i sociala media. Verkligheten är dock en annan.

Att sitta på ett tidigt vakpass och lyssna till när skogen vaknar, hur naturen sakta lösgör sig från mörkret och tystnaden bryts av fågelkvitter, en fågel i taget. En kvist knäcks, och vittnar om att även däggdjuren har vaknat till liv. 
Morgonbrisen gör att löven prasslar och rätt som det är dyker en skogsmus upp bara några meter bort, fullständigt omedveten om jägarens närvaro, fokuserad på sina morgonbestyr. 

Nära naturen
Det är en känsla av att befinna sig i harmoni med naturen, men också med oss själva och hundratals generationer jägare före oss. Det här är det vi är skapade för. Det är den känslan som gör att vi jagar.
Någon gång får vi också belöningen i form av ett fällt vilt. Vänner och familj bjuds in. Tillsammans kan vi dela en måltid av det bästa naturen har att erbjuda, långt bortom industrialiserad djurhållning, slakteriverksamhet och antibiotika.

Därför jagar vi 
Men det är svårt att beskriva den här känslan, inte minst med bild och film. Därför visar vi oftast upp det fällda viltet eller den dramatiska upplösningen på många timmars strävan. 
Den som själv jagar förstår, men för den ickejagande allmänheten kan det lätt bli så att en felaktig bild av jakten sätts när upplevelsen delas via sociala medier. 

Jägarnas ansvar
Därför har The Great Wild tillsammans med Stockholm Game Fair och Contour Actionkameror bjudit in Sveriges jaktfilmare att med en kortfilm försöka beskriva vad jakten betyder för dem, bortom skottet. Därför jagar vi – egentligen.  
Vi jägare har inte bara ett ansvar att bedriva etisk och hållbar jakt, vi har också ett ansvar att förklara jaktens tjusning för dem som ännu inte upplevt den.

Johan Eldh
The Great Wild
Marianne Wallberg
VD, Stockholm Game Fair
Daniel Persson
Marknadschef Contour Scandinavia

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.