Debatt: ”Jägare måste ha tillgång till eftersökshund”
När du ska ut och jaga måste du enligt Jaktförordningen ha tillgång till en eftersökshund inom två timmar. En färdigutbildad eftersökshund har genomgått specialiserad träning och har dokumenterad erfarenhet. Det finns både spårhundar och löst arbetande eftersökshundar och ibland kan samma hund utföra båda uppgifterna.
Som jägare är det viktigt att tänka på följande: efter att ha avlossat ett skott mot vilt, markera omedelbart skottplatsen och riktningen dit viltet flydde, medan det fortfarande är färskt i minnet. Ett vanligt sätt att markera skottplatsen är att använda två snitslar, där djuret stod mellan dem när skottet avlossades, och sätt en tredje snitsel där du senast såg viltet.
Bra måttstock
Gå aldrig efter ett djur som misstänks vara skadat. Ett avstånd på 50-100 meter är en bra måttstock. Om djuret inte ligger inom detta avstånd, kontakta en eftersöksjägare. Varför? Om du stör ett skadat djur i dess sårlega kan ett enkelt eftersök förvandlas till ett långt och svårt sådant, vilket förlänger djurets lidande.
Ingen prestige
Mängden blod i spåret ger ingen säker indikation på var skadan sitter eller hur allvarlig den är. Har du avlossat ett skott mot ett djur är det din skyldighet att hitta ett eventuellt skadat djur, även om du misstänker ett så kallat “bomskott”. När det handlar om att hitta skadat vilt finns det ingen prestige – det viktiga är att avsluta djurets lidande så snabbt som möjligt. Det spelar ingen roll hur många gånger du har genomfört ett eftersök; djurets välbefinnande kommer alltid först. Så tveka inte – lyft luren och ring direkt om du misstänker att viltet är skadat.
I det fördolda
Vi eftersöksjägare arbetar ofta i det fördolda, med ett starkt engagemang och en passion för att förkorta ett djurs lidande. Det är ett arbete som inte alltid syns, men som är avgörande för att säkerställa att djur inte lider i onödan. Vi är dedikerade till att göra vårt yttersta i varje situation, oavsett om det innebär att spåra ett vilt djur under svåra förhållanden eller att snabbt agera för att avsluta ett pågående lidande.
Kan förlänga lidande
Vår tystnadsplikt respekterar dina behov, och vår erfarenhet och kompetens säkerställer att eftersöket utförs på bästa möjliga sätt.
Din tvekan kan förlänga djurets lidande, så låt oss göra vårt jobb – för djurets skull. Vi är här för att hjälpa, och vi gör det med en outtröttlig passion och respekt för både djuret och jakten.
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se - Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.