fredag 5 juni

Opinion

Publicerad 18 december 2015 - 15:57

Krönika

Krönika: Gör ert jobb. Nu!

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) levererade idag sitt avgörande i frågan om jaktbeslut ska kunna överklagas till domstol. Svaret: Den nuvarande ordningen, att Naturvårdsverket är sista överprövningsinstans, håller inte. Konsekvensen: Vargjakten som skulle inledas den 2 januari kommer sannolikt att stoppas.

”Förbudet i jaktförordningen mot att överklaga beslut om jakt efter skyddade arter står i strid med EU-rätten”, som HFD uttrycker det i ett pressmeddelande.
Beslutet innebär ännu en halt i processen att skapa en fungerande, förutsägbar och långsiktig vargförvaltning i Sverige.

Vad innebär då detta?

Inom de närmaste dagarna kommer förvaltningsrätten att översköljas med överklaganden av jaktbesluten. Där kommer allehanda vargvärnarorganisationer att kräva inhibering av jakten, alltså att jakten stoppas i avvaktan på avgörande.
Det vill säga precis så som skedde inför förra årets vargjakt. Då inhiberade förvaltningsrätten i Karlstad jaktbeslutet kvällen innan jakten skulle inledas. Jägareförbundet överklagade då inhiberingen till kammarrätten, som upphävde förvaltningsrättens beslut. Kammarrätten fann då att beslutet inte kunde överklagas, och därmed kunde jakten genomföras – om än med viss försening.
När nu HFD slagit fast att det går att överklaga jaktbeslut till domstol kan man nog utgå ifrån att förvaltningsrätten kommer att inhibera jakten, i avvaktan på slutligt avgörande.
Det avgörandet brukar ta några månader, vilket innebär att jakttiden – enligt länsstyrelsernas jaktbeslut 2 januari–15 februari – sedan länge har passerat när förvaltningsrätten kommit fram till avgörande. (Ett avgörande som även det kommer att överklagas, till kammarrätten, med allt vad det innebär i tidsåtgång innan det avgjorts.)

Det finns idag en mycket tydlig majoritet i Sveriges lagstiftande församling, riksdagen, för att den rovdjurspolitik som lades fast i december 2013 gäller även fortsättningsvis. Det underströks i veckan, när riksdagen biföll det utskottsinitiativ som gick ut på att inte skapa en byråkratisering av tillståndsprocessen för skydds- och licensjakt.
Ingångsvärdena är således tydliga: svenska folket, genom sina demokratiskt framröstade företrädare i Sveriges riksdag, vill ha vargförvaltning som innefattar licensjakt.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är i dagens intervju med Svensk Jakt mycket tydlig med sin inriktning: ”Strulet runt vargjakten måste få ett slut”.
Oppositionspartierna är tydliga. M, C, L, KD och SD vill också i denna riktning.
Ändå lyckas man inte skapa en ordning som håller juridiskt.
Ändå stoppas försöken, gång efter annan, att få en fungerande förvaltning till stånd.

Detta är inget annat än ett kapitalt och tragiskt misslyckande för alla de politiker som säger sig företräda folket.
Nu – om någonsin – är det hög tid för dessa politiker att skrida från ord till handling.
Nu – om någonsin – är det dags att folkets vilja också genomförs i praktiken.
Det är det som är ert uppdrag. Det är därför ni fått förtroendeuppdraget att företräda folket.
Inte senare.
Nu.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget