Till frågan om ett jaktarrende kan ingå i friskvårdsbidraget ställer sig Skattverket kritiskt. Foto: Olle Olsson
Tänk på värmesiktet. Förr satt man i timmar och stirrade på buskarna och hoppades på rörelse. Nu? Ett snabbt svep med värmesiktet, och du ser varje liten varelse som avger värme.
Tack vare militärens behov att hitta fiender i mörkret under kalla kriget, kan vi nu upptäcka en räv som smyger i skuggorna.
Eller nattsiktet – vilken revolution! Med samma teknik som en gång spårade fiender, kan vi nu se hela jaktscenen även när mörkret fallit. Det är som att ha en superkraft i handen.
Glöm inte kikarsiktet! En uppfinning som började som ett militärt projekt på 1800-talet för att ge soldater möjlighet att träffa sina mål på långa avstånd. Tänk er prickskyttarna som smyger omkring med sina kikarsikten under det amerikanska inbördeskriget – det var kanske inte den bästa av tider, men åh, vilket precisionsverktyg.
Nu kan vi jägare använda samma teknik för att sikta på våra mål, som oftast inte har en aning om vad som pågår. Snacka om att ha övertaget i jakten.
Så klart gps också. Den är inte till för att vi ska hitta hem. Nej, den är för våra trogna jakthundar. Med gps-pejlen kan vi lugnt och tryggt hålla koll på våra fyrbenta kamrater.
Förr kunde man lätt oroa sig för att hunden kommit för långt bort, men nu? En snabb titt på gps och vi vet exakt var den är och hur spårningen går. Den här tekniken, som en gång hjälpte soldater att navigera, har blivit en räddare i nöden för oss jägare och våra hundar.
Och så har vi jaktradion – en förfinad version av den gamla militär-radion. Inget mer skrika över halva skogen för att göra sig hörd. Nu viskar vi i stället diskret i radion när vi ser något intressant.
Smidigt, snabbt och tyst – precis vad som behövs när man sitter på pass.
Och så har vi Mausermekanismen i många av våra jaktvapen. Denna pålitliga mekanism, utvecklad och testad på 1800-talets slagfält, är fortfarande en trogen följeslagare i jakten.
Det känns nästan som att hålla i ett stycke historia. Trots sin militära bakgrund har denna mekanism funnit sin naturliga plats i våra jaktvapen, och den sviker sällan.
Men AR15… Usch, vad farlig den ser ut!
Och så kommer vi till AR15. Det här vapnet ser verkligen ut som något direkt hämtat ur en actionfilm där allt exploderar.
Ja, det är lätt, det är snabbt, och visst, det har sina tekniska fördelar – men ärligt talat, ser det inte lite för farligt ut?
Det ser inte ut som ett jaktvapen, utan som något man skulle ta med sig in i en apokalyps.
Jakt är väl ändå inte krig, eller hur?
Carl-Fredrik Rosén
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
- Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
- Debattartiklar som skrivs i organisationers, myndigheters, politiska partiers, etc, namn måste också undertecknas av en företrädare.
Exempel:
Fransbygdens jaktvårdsförening
genom ordförande Kalle Karlsson