Debatt: ”Förändrad jaktkultur gör det svårare för älgen”

Älg och etik är två av de tre viktigaste frågorna som medlemmarna vill att Jägareförbundet ska arbeta med under de kommande sex åren. Älgarnas hälsa och brunst, varmare inledning på jaktsäsongen samt ökad hundanvändning och jaktstart är viktiga frågor som många just nu funderar på. Vi har på senare tid märkt en förändring i jaktkulturen som gör det ännu svårare för älgarna.

Budskapet har länge varit att ge älgarna lugn och ro under brunsten och många områden är återhållsamma med hundträning. Flera områden och jaktlag skjuter på jaktstarten med hänsyn till brunsten.

Kon är mottaglig för betäckning under drygt ett dygn och älgarna behöver därför få vara ifred för att rätt tjur ska kunna betäcka kon.

Fel signaler

Det nyligen avslutade Älghunds-SM är ett exempel på där hundklubbar inte tagit sitt ansvar för att minimera störning under brunsten. Ett mästerskap mitt i brunsten sänder fel signaler.

Hundklubbarna behöver ta ansvar, inte bara för aveln av våra framtida jakthundar, utan även för det vilt hundarna förväntas jaga.

Ett önskemål är att hundklubbarna är mer flexibla vad det gäller tidpunkt för mästerskap beroende på vilken lokalorganisation som anordnar mästerskapet.

Gräns passerad

För att en hund ska vara i god form och vara förberedd för att prestera på topp krävs det träning. Under senare år har vi ofta haft en varm och torr sensommar och tidig höst, vilket gör det tufft både för hundar och älgar att upprätthålla den formen.

En älg kan få värmestress redan vid 14–15 grader och under vissa dagar i slutet av september var temperaturen närmare och ibland över 20 grader.

Enligt jaktlagen ska jakten bedrivas så att viltet inte utsätts för onödigt lidande. När temperaturen legat stabilt över 15 grader under så pass lång tid är den gränsen passerad.

Ansvar för viltet

Vi är många som är oroade över både älgstammens numerär och hälsa. Från Jägareförbundet har vi länge tryckt hårt på vikten av en förvaltning av älg med fokus på älgarnas kvalitet. En stor del av det påverkas av hur vi använder våra hundar.

Som hundägare måste man ta ansvar för hundarnas väl och ve, men framför allt sätta viltets hälsa i första rummet. Vi måste alla ta vårt ansvar och leva som vi lär.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget