Dagens älgförvaltningssystem med förvaltningsgrupper och älgförvaltningsområden leder enligt Jonas Fransson, ordförande i Jägareförbundet Södermanland, till höga kostnader för jägarna. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”En klen delseger”

Ibland blir man bara väldigt besviken.

Jonas Fransson. Foto: Marie Carlsson

Efter att länsstyrelsen uppmanat oss att minska antalet ÄFO-grupper för att sänka älgförvaltningens kostnader sänks fällavgiften för vuxen älg till 1.200 kronor och 400 kronor för kalv 2020–2021. Det är en marginell sänkning från förra årets rekordhöga fällavgift (skatt) som då var 1.500 kronor för vuxen och 500 kronor för kalv. En klen delseger.

Man tappar drivet och undrar vart det ska ta vägen med hela älgförvaltningen.

 

Högt pris

Tyvärr har vi lyckats sänka älgstammen rejält. Till någons lycka får man hoppas. Avskjutningen i Södermanland har halverats de senaste fem åren, jägarnas älgobs visar i samma riktning. Resultatet av det får vi nu betala i form av fortsatt höga fällavgifter och färre älgar i skogen.

Att få till en ökad älgstam känns mycket svårt på de allra flesta håll i länet. Vi har ännu så länge klarat oss från olika former av sen skyddsjakt för att ha ihjäl de sista älgkorna.

Jag hoppas att ni inte tappar tron på att vilt ska förvaltas tillsammans och till så låga fällavgifter som det bara går.

När man samlat ihop sig inser man återigen att älgjaktsystemet som vi fick 2012 inte fungerar som det var tänkt. Vi jägare har gjort vad vi kunnat för att hjälpa till både inför jakten, under genomförandet av jakten och med efterarbetet.

 

Jägarna står för kostnaden

Jag är trots allt glad att vi lyckades genomföra ändringen av antalet älgförvaltningsområden från nio till två redan under våren 2020, året då inget blev som det brukar. Annars hade läget varit ännu sämre och dyrare inför jakten 2020–2021.

Genom fortsatt samarbete mellan länsstyrelse, viltförvaltningsdelegation, ÄFO, ÄSO och jägare ska det ge ett gott resultat.

Nästa instans som ligger bakom systemet är Naturvårdsverket. Där ska vi påverka och inte bara vänta på resultatet av deras utredning om kostnader för älgförvaltningen.

I dag har vi ett älgjaktssystem där jägarna får göra en stor del av jobbet och samtidigt betala det mesta. Synpunkter och påverkan har många organisationer rätt till, men de är inte med och finansierar systemet.

Ytterst frustrerande.

 

Jonas Fransson

Ordförande Jägareförbundet Södermanland

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.