söndag 1 oktober

Opinion

En jägares försvarstal

Det blev ramaskri i alla möjliga sociala medier när Melissa Bachman, programledare för en amerikansk tv-serie om jakt – via Twitter la ut ett foto på ett lejon som hon hade fällt.

Fler än 361.000 personer gillar i skrivande stund Facebookgruppen Stop Melissa Bachman. En namninsamling med syfte att förbjuda henne att återvända till i Sydafrika skrevs på av fler än 400.000 personer.
Små barn har ofta åsikter som är baserade på vad de fått lära sig av en tämligen begränsad skara människor. Små barn tycker saker utifrån sina känslor. Att de exempelvis tycker att det är lite läskigt med jakt är förståeligt.
Vuxna människor som argumenterar utifrån samma princip, är inte lika enkla att förstå. Även, eller kanske särskilt, om man emotionellt är emot jakt, så bör man informera sig om jaktens betydelse innan man förkastar fenomenet.

Vi kan se jakten utifrån ett livsstilsperspektiv. Eller ur ett brukarperspektiv. Vi kan se på de skyldigheter vi människor, jägare och icke jägare, har att förvalta viltet utifrån de förutsättningar som det moderna samhället påbjuder. Vi jägare har en uppsjö faktorer, juridiska såväl som etiska, att förhålla oss till. Men: det har även den som inte jagar. Kontrollerad jakt på hotade arter såväl inom som utanför hägn är många gånger det enda som förhind-rar utrotning av dessa arter. Jakten fungerar bevarande, och ger bland annat lokalsamhället incitament för att be-kämpa tjuvjakt. Jakten skapar dessutom arbetstillfällen och kommersiell legitimitet i regioner som kanske har få andra resurser och tillgångar.

Sverige befinner sig också i ett utsatt läge. Många icke-jägare har åsikter om jaktens värde, och är inte rädda för att, likt ett litet barn, skrika ut dessa åsikter, många gånger baserade på känslor och antaganden istället för på  fakta. Vi står inför en oerhörd utmaning när vi ska försöka berätta för dessa människor om jaktens och jägarnas betydelse för att behålla den mångfald som vi har kämpat för att uppnå.
Vi jägare bör vara beredda på att möta både okunskap, hat och hot. Men vi behöver inte själva sänka oss till den nivån.

TRÄFF!
Riksdagsbeslutet om rovdjuren är ett litet steg på rätt väg.

BOM!
Illegal jakt är helt förkastligt. Men tyvärr en vanlig reaktion när politiken misslyckas.

Maria Lundgren

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.