torsdag 13 juni

Opinion

Vildsvinskött är enligt artikelförfattaren klimatsmart och jägare bidrar genom jakt till klimatförbättringar. Foto: Mostphotos

Debatt: ”Vildsvinsjakt är positivt för klimatet”

Genom att jaga vildsvin gör jägaren en stor insats för klimatet. Om han eller hon jagar och skjuter tillräckligt många vildsvin finns det stor chans att jägaren lever ett klimatneutralt liv.

Jag har under ett antal månader funderat på vildsvinsjaktens klimatpåverkan och tänkt att den kanske faktiskt är klimatpositiv. Att man alltså genom vildsvinsjakten minskar koldioxidutsläppen.

För vissa är säkert tanken lockande medan den kanske för andra är lite provocerande.

Beräkningarna av vildsvinsjaktens klimatpåverkan bygger på ett flertal approximationer. De flesta siffrorna är från 2014, men då de är baserade på individer (vildsvin) så anser jag att de är fullt applicerbara även för 2019. Jag skulle säga att mina siffror och beräkningar i alla fall ligger inom rätt storleksordning.

Jag kommer jämföra lite med produktionskött här nedan. Det gör jag som räkneexempel och jag vill vara väldigt tydlig med att jag ingalunda är emot bra köttproduktion.

 

Siffror och beräkningar

År 2014 räknade man med att det fanns runt 200.000 vildsvin i Sverige. Dessa förstörde 42.700 ton spannmål.

Man räknar med att produktion av 1 ton spannmål motsvarar ett utsläpp på ungefär 1 ton koldioxid, vilket är lågt räknat.

Ett vildsvin förstör alltså på ett år spannmål vars produktion motsvarar utsläpp på 0,215 ton koldioxid.

Medellivslängden hos vildsvin i fångenskap ligger på runt tio år. Om man inte skulle ha någon avskjutning alls så skulle de kanske ändå inte leva så länge i naturen, men vi kan väl hugga till med en siffra på fem år. Att de skulle leva minst så länge ojagade i det fria känns rimligt.

Med beräkningarna ovan ser vi att man med ett skjutet vildsvin räddar spannmål motsvarande koldioxidutsläpp på ungefär 1 ton, och redan där kan vi dra slutsatsen att vildsvinsjakt är klimatpositiv.

Man räknar med att en bil släpper ut runt 3 ton koldioxid per år så ett skjutet vildsvin bör alltså kompensera för fyra månaders bilkörning.

 

Vad jag inte räknat med

Vildsvinen bökar sönder stora arealer vall, men jag hittar ingen siffra på det. Min kompis som är markägare där vi jagar förlorar massor av foder per år just på grund av att vildsvinen bökar sönder vallarna.

Baljväxter är inte heller med i beräkningen, och med tanke på hur förtjusta vildsvinen är i sådana bör det inte heller vara en liten siffra.

Vidare så står vildsvin bakom ett stort antal viltolyckor. Eftersom jag använt siffrorna för 2014 innan så tänkte jag fortsätta med det.

Antalet vildsvinsolyckor det året var 3.783 stycken (vi kan även räkna med ett mörkertal här från icke-rapporterade olyckor). Med 200.000 djur står ett vildsvin för ungefär 0,02 viltolyckor per år. En viltolycka har också klimatpåverkan i transport, reparationer och reservdelar. Det är säkerligen inga små siffror.

Jag har inte resonerat i ekonomiska termer överhuvudtaget men som ni förstår så står vildsvinen bakom stora ekonomiska förluster inom lantbruket. LRF räknar med att de kostnaderna ligger på runt en miljard kronor per år.

 

Köttet då?

Människan måste få i sig proteiner och de jagade vildsvinen blir förhoppningsvis mat. Det är rättvist att räkna med att vildsvinsköttet ger noll klimatpåverkan.

Ett genomsnittligt skjutet vildsvin väger runt 40 kilo. Siffran är baserad på min och mina kompisars avskjutning, men stämmer nog rätt bra i hela landet. Från ett vildsvin på 40 kilo får man ut cirka 15 kilo rent kött.

Om 15 kilo vildsvinskött ersättas med 15 kilo producerat fläskkött motsvarar det ett utsläpp på 120 kilo koldioxid.

Ersätts motsvarande proteinmängd med soja landar man på utsläpp på runt en tiondel av fläskköttet, det vill säga 12 kilo. Då har vi inte tänkt på att den stora mängden soja produceras i länder som Brasilien där den i hög grad bidrar till avskogning vilket så klart är kraftigt negativt för klimatet.

 

 

Min jakt

Jag har skjutit tio vildsvin under 2019. Genom det har jag räddat planeten från koldioxidutsläpp motsvarande framdrivning av en bil i minst tre år (en bil släpper ut i snitt 3 ton koldioxid per år). Jag vill påminna om att vi alltså fortfarande bara räknar med förstöring av spannmål. Min bilkörning är i alla fall helt kompenserad genom jakten.

Jag har dessutom tagit reda på 150 kilo kött och därigenom sluppit köpa fläskkött som motsvarar utsläpp på 1,2 ton koldioxid eller 0,120 ton koldioxid från soja.

Jag tycker dessutom att det är synnerligen etiskt att äta viltkött. Djuren har levt sina liv i det vilda och har dött fort och skonsamt.

Är din hobby klimatpositiv? Själv ska jag gå med lite rakare rygg i fortsättningen för jag gör med min vildsvinsjakt en stor insats för klimatet. Jagar du vildsvin i hög grad så är det faktiskt en rätt stor chans att du lever ett klimatneutralt liv.

 

Anders Johansson

 

Fotnot: Artikeln är tidigare publicerad på debattörens blogg Feeders.se där det också finns källhänvisningar till uppgifterna i texten ovan.https://feeders.se/2019/11/01/vildsvinsjakt-ar-klimatpositiv/

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.