fredag 19 april

Opinion

Jakten påverkar sannolikt inte tjädern negativt, men eftersom inga inventeringar genomförs före jaktsäsongen vet vi inte säkert, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Vi behöver veta mer om tjädern före jakten”

Vi är säkra på att vårt och jägarnas gemensamma mål är en stärkt skogshönspopulation i hela landet. För att styra tilldelningen av jakt på skogshöns och ripor föreslår vi att triangelinventeringar genomförs i Sverige innan jaktsäsongen inleds.

Birdlife Sveriges rapport om tjädern kritiseras på svenskjakt.se i Jan Henricsons krönika Ett meningslöst förslag, samt även av Daniel Ligné i artikeln Ornitologerna: Förbjud jakt på tjäder i södra Sverige.

Låt oss först säga att vi är säkra på att vårt gemensamma mål är en stärkt skogshönspopulation i hela landet, inklusive södra Sverige. Där är vi tyvärr inte i dag.

Vår rapport om tjädern betonar ökad föryngring av tall, mer hyggesfritt skogsbruk vilket gynnar blåbärsriset, bredare kantzoner, bättre hänsyn vid lekplatserna samt färre generalistpredatorer (framför allt räv) som en framgångsrik väg att stärka den svaga tjäderpopulationen i södra Sverige.

 

Predation ett problem

Vi är överens om att predationen är ett stort problem. Ligger den totala dödligheten bland ägg och kycklingar över 90 procent, vilket den säkert gör vissa år, minskar populationen totalt sett.

Detta visar att regleringen av generalistpredatorer som till exempel räv inte är tillräcklig, vilket innebär att jakten på dessa rovdjur är för liten.

Det finns även andra sätt att öka skogshönspopulationen. Studier visar bland annat att fler lodjur håller tillbaka rävpopulationen, vilket i sin tur kan ge en stärkt skogshönspopulation.

Vi skriver i vår rapport att avskjutningen av tjäder är förhållandevis låg i Sverige och sannolikt inte påverkar populationen negativt. Vår poäng är dock att ingen vet om och hur avskjutningen påverkar populationen lokalt och regionalt eftersom vi inte inventerar överlevnaden av ägg och kycklingar från häckning till dess jakten startar.

 

Genomför inventeringar

I Finland har man mycket god kunskap om överlevnaden efter häckning genom de triangelinventeringar som görs i augusti, före jakten. I sydvästra Finland, som har jämförbara tjädertätheter med södra Sverige, har tjädern som konsekvens av detta varit fredad under jaktsäsongen 2016–2017.

Vi anser att Jägareförbundet som riksorganisation bör ta sitt ansvar för att vi ska få en god förvaltning av skogshöns i södra Sverige och även i landet som helhet.

Birdlife Sverige föreslår därför att triangelinventeringar införs även i Sverige, för att styra tilldelningen av jakt på skogshöns och ripor. Skogshönsen tjäder, orre och järpe samt dalripa visar minskningar de senaste tio åren.

Fram till dess att vi har en god förvaltning anser vi det rimligt att ett totalt uppehåll i jakt på skogshöns införs tills vidare i Götaland och Svealand, undantaget Värmlands och Dalarnas län.

 

Christer Johansson

Skogsansvarig Birdlife Sverige

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.