fredag 22 mars

Opinion

Publicerad 28 maj 2018 - 09:07

Debatt
Skribenten tycker inte att vi behöver någon ny hundras för någon jakt, utan större förståelse att förvalta varje hund individ på bästa sätt utifrån dess egenskaper.

Skribenten tycker inte att vi behöver någon ny hundras för vare sig vildsvinsjakt eller annan jakt, utan större förståelse att förvalta varje hundindivid på bästa sätt utifrån dess egenskaper. Foto: Mostphotos

Debatt: ”Vi behöver ingen ny hundras för vildsvinsjakt”

Det är med stor förvåning jag läste artikeln om motionen som föreslår att Jägareförbundet ska ta fram en särskild hundras för vildsvinsjakt. Osökt kom jag att tänka på en strävhårig tax som jag såg arbeta med vildsvin bättre än någon annan hund jag sett, och jämför såklart med mina egna vildsvinshundar också.

När det var dags för inkallning i hägnet, visslade ägaren lugnt en gång på taxen. Hunden kom direkt och hoppade upp på hennes arm.

Flera andra hundar (vildsvinshundar med ”tuffa” förare) misslyckades på olika sätt den dagen, men få lär glömma detta ekipage och deras samspel.

Jag anser inte att man kan utgå från att en specifik ras kommer vara bättre än annan individ av annan ras, för till exempel jakt på vildsvin.

Vildsvin, hundar, människor, alla är unika individer med olika egenskaper och anlag. Bara för att man är snickare innebär det inte att man inte får träsmak i baken eller kan spika rakt.

Det är vårt ansvar som jägare och hundägare att ha en så ändamålsenlig hund som möjligt för den jaktform som bedrivs, främst för viltet. Vi ska vara objektiva och stimulera hunden på rätt sätt.

 

Intelligenta djur

Vad vet man om vildsvin? Att de beter sig annorlunda utifrån biotop, jakttryck, erfarenhet, tillgång på föda, med mera. Utan tvivel är det extremt adaptiva och intelligenta djur som förtjänar största respekt. När man väl trott sig se ett visst mönster, så faller korthuset och ödmjukheten ska infinnas tillsammans med förvåningen.

Det finns vildsvinshundar som aldrig kommer att jaga svin, liksom det finns älghundar som inte kommer att jaga älg.

Utöver RAS-dokument är till exempel mentaldokumentationen genom BPH ett ypperligt verktyg för hundägare att lättare identifiera hundens olika egenskaper och jobba för att förbättra sig själv och förstå sin hund mer.

Jag förespråkar även Campbells, Volhards eller liknande test för att identifiera en valps olika begåvning och på så sätt tydligare få en objektiv bild utifrån dess anlag.

 

En annan stjärna

Jag tycker inte att vi behöver någon ny ras för någon jakt, utan större förståelse att förvalta varje individ på bästa sätt utifrån dess egenskaper. Fungerar inte vildsvinshunden på vildsvin kanske den är en stjärna på spår, sök eller att ligga i soffan.

Visst kan man försöka äta soppa med gaffel, men faktum kommer bli självklart förr eller senare: Rätt redskap för respektive ändamål.

 

Daniel Hargby

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Samtidigt på JaktPlay

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget