Jaktledare och hundförare måste ta ett större ansvar för hur hundar agerar under jakt. Utbildning kan vara en väg, anser skribenten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Varför blundar vi för dålig jaktetik?”

Vi jägare måste ta viltets parti när det jagas av olämpliga hundar. Förtroendet vi åtnjuter har tagit lång tid att bygga upp, men kan raseras under en förmiddags jakt.

Likt den kultur som lyftes till dagens ljus under Metoorörelsens framtåg, lika tysta står vi jägare där efter jakten medvetna om hundarna som våldfört sig på viltet.

Skillnaden här är att djuren inte kan stå upp för sig själva, utan det måste vi göra. Vi jägare, som sett det oetiska ske, måste våga kliva fram och ta viltets parti när hunden jagat fel vilt, för aggressivt eller i för höga farter. Det sker inte varje jakt men det händer allt för ofta.

 

Den som tiger samtycker

Ett sådant beteende är fel oavsett vad hundföraren har för ursäkter till oss som står där bredvid som åskådare.

Även den som tyst tittar på utan att ingripa under ett övergrepp bör anses som medskyldig, enligt sunt förnuft.

Har jägarkåren idag råd med oetiska jägare i skogen? Likt mediadrev efter olämpligt publicerade filmer eller bilder kan vår trovärdighet med blixtens hastighet skjutas i sank.

 

Tomma värdeord

Ett förtroende bland en icke jagande allmänhet tar lång tid att bygga upp, och kan raseras för oss alla under en förmiddags jakt. Vad människor tycker är dock ett billigt pris, jämfört med vad viltet får betala de gånger de jagas av olämpliga hundar.

”Vi värnar om viltet och utsätter dem inte för onödigt lidande” är snart tomma värdeord. Det är handlingen som avgör i alla lägen.

Bör ansvaret bli tydligare utpekat för jaktledarna i lagens långa text eller ska hundförarna genomgå särskilt teoretiskt prov för att få släppa hundar efter vilda djur?

Vägen framåt går att diskutera. Huvudsaken är att ni handlar i en välutbildad och trovärdig jägarkårs anda.

 

Andreas Jadfalk

Örebro

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.