onsdag 22 maj

Opinion

Det enda straffet licensområdet kan få om man skjuter färre älgar än länsstyrelserna tilldelat är en lägre tilldelning, skriver debattören.

Det enda straffet licensområdet kan få om man skjuter färre älgar än länsstyrelserna tilldelat är en lägre tilldelning, skriver debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Välkommet att bli licensområde”

Jag skulle som jägare välkomna om älgskötselområdet jag tillhör avregistrerades och i stället blev ett licensområde.

Jag läser på Svenskjakt.se att Länsstyrelsen i Gävleborgs län har beslutat att avregistrera fem älgskötselområden på grund av att avskjutningen avviker för mycket från beslutade mål i planerna.

Ingen makt

Meningen med införandet av älgskötselområden var att avskjutningen skulle beslutas på lokal nivå, eftersom jägarna i dessa områden var de som hade bäst kunskap om älgstammens storlek, kvalitet och utveckling. 

Med facit i hand vet vi att jägarna i många skötselområden inte har någon makt över avskjutningen. De har svårt att hålla en god älgstam i sitt område.

Enda straffet

Genom att godkänna allt för vidlyftiga planer styr länsstyrelserna avskjutningen utan att ha någon kunskap om älgpopulationen i området. Att älgen riskerar att rödlistas är ett solklart bevis på detta.

Som jägare skulle jag välkomna att mitt älgskötselområde avregistreras och i stället blir licensområde. Då området styr sin avskjutning själv och att man inte behöver fylla avskjutningen som länsstyrelserna beslutat.

Det enda straffet licensområdet kan få om man skjuter färre älgar än länsstyrelserna tilldelat är en lägre tilldelning.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.