fredag 18 januari

Opinion

Publicerad 8 maj 2017 - 13:19

Debatt

Debattören Johan uppmanar till etisk jakt i en debattartikel. Foto: Johnny Olsson

Debatt: Debatt: ”Tänk på etiken vid jakt med löshund”

När jag började jaga och kom med i mitt första jaktlag var jakten annorlunda. Då blev man fostrad till jägare och fick lära sig om etik. Både jaktetik och jaktlagsetik. Med andra ord att respektera naturen och varandra i jaktlaget.

På lördagar jagade vi rådjur med tax eller drever och på söndagar hade vi en smålandsstövare som vi jagade hare med.

Vi hade en gästande hundförare med en beagle ibland. Gubbarna muttrade lite om att beaglen var för snabb för rådjur men att det fick gå för hunden drev inte så länge.

 

Standard behövs

För drygt 50 år sedan var det nära att jakten med drivande hund förbjöds. När rådjuren spreds över landet uppmärksammades problemet med att de jagades med alldeles för snabba hundar.

Det gick så långt att ett förbud diskuterades i riksdagen. Tack vare jägarna själva, inte minst Svenska Stövarklubben, gick det inte så långt.

Man enades om att stövare ska vara rådjursrena och införde ett särskilt RR-test för att premiera denna egenskap i aveln. Rådjur skulle jagas med små drivande hundar. På den tiden var det tax och drever.

Våra rasstandarder styr vad olika raser ska jaga och hur länge. Men för blandraser finns ingen standard. Det kanske behövs?

 

Fler hundar än jakttillfällen

När vildsvinen gjorde entré i Sverige så skulle alla ha en vildsvinshund. En stor del av den svenska jägarkåren började titta utomlands efter hundar och man började även para fram blandraser som skulle lösa det jättestora problemet med annalkande vildsvin.

Visst har det blivit problem med vildsvin på vissa platser men det finns betydligt mer vildsvinshundar än jakttillfällen på vildsvin idag.

 

Byter viltslag

Nu tillbaka till etiken. Det är ingen lätt uppgift att prägla en hund på ett viltslag. Vildsvin är inte något man har jämt på marken som rådjur och hjort.

Dessutom är vildsvinet ett djur som konfronterar hunden och det kan avskräcka många hundar att ens ta upp jakten på dem.

Väldigt många hundar övergår från att vara vildsvinshundar till att bli klövvilthundar som jagar allt vilt när det går upp för ägaren hur mycket jobb det är att få till en rådjursren hund. En del tycker dessutom att det räcker med att dessa hundar är rådjursrena.

Hjort går utmärkt att jaga. Dovhjorten är sämre rustad för vårt svenska vinterklimat än rådjur så där tappar vi etiken igen.

 

Måste tänka om

Om inte vi jägare tänker om snart kommer vi förlora vår jakt med lös hund. Det är vi jägare som måste ta oss i kragen och säga ifrån till kamrater i jaktlaget när det tummas på etiken.

Den här insändaren vänder sig inte mot kortdrivande hundar som wachtel. Där finns en tanke att hunden ska göra kort påstick för att sedan återvända till föraren. Den jakt vi bedriver idag hade troligen inte klarat riksdagsbeslutet om jaktlagstiftningen när det togs.

Alla ni jaktkamrater där ute, tänk på etiken när ni börjar jaga i höst.

Johan

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Samtidigt på JaktPlay

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget