Legala vapenägare, jägare och skyttar måste göra sina röster hörda. Det är dags att sätta ner foten och markera att vi är stolta utövare av en sport, skriver Pia Clerté, flerfaldig svensk mästarinna i dynamiskt skytte, i en insändare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Syns inte vi vapenägare så finns vi inte”

Syns vi inte så finns vi inte. Aldrig har det talesättet känts så passande som nu. Vi legala vapenägare har länge fått klä skott för kriminellas användning av illegala vapen och skjutningar på gatan, trots att kopplingen inte finns. Nu är det dags att vi sätter ner foten.

Att Polismyndigheten länge drivit den felaktiga ”läckagehypotesen” som skrämt legala vapenägare från att visa sig i till exempel sociala medier, gör att många drar sig för att visa att de faktiskt är aktiva inom en av Sveriges största individuella sporter, skytte.

Läckagehypotesen lever vidare trots att forskning visar att det är en försvinnande liten del vapen med legalt ursprung som används i kriminella sammanhang. Det är endast 1,2 fall per år, jämfört med cirka 1,9 miljoner utfärdade vapenlicenser.

Pia Clerté, flerfaldig svensk mästarinna i dynamiskt skytte. Foto: Privat

Synlighet behövs

En intervju inför ett eventuellt kommande inslag i radions P1 visar på behovet av synlighet. Trots att skytte är en av de största sporterna och en folkrörelse med ett väldigt aktivt föreningsliv, så får jag som svensk idrottsutövare frågor om kopplingar mellan olika politiska frågor, som exempelvis migrationspolitik och vapenlagstiftning i Europa och om det finns någon risk för att vissa partier approprierar sig frågan.

I Sverige är skytte och jakt en folkrörelse och inte en partifråga och det finns inte heller någon politisk färg i frågan. Den egentliga frågan borde inte vara att en idrottare svarar på vad europeiska politiker står för, utan vad svenska politiker gör mot idrotten.

 

Förevisat sporten

Jag har haft möte med ett flertal riksdagsledamöter och EU-parlamentariker under de senaste åren, för att diskutera vapenlagstiftning och för att förevisa min sport. Jag har träffat representanter för alla riksdagspartier förutom Vänsterpartiet.

Jag skapade #dagensvapenbild inför valet 2018, eftersom en del politiker som tagit sig tid att träffa olika skytteförbund och faktiskt provat på sporten, fått kritik över att ha låtit sig fotograferas med ett idrottsredskap i handen.

Det är orimligt att politiker som besöker en idrottsanläggning och provar en sport blir kritiserade.

Det är orimligt att en folkrörelse som skytte och jakt blir misstänkliggjord på grund av vad kriminella och terrorister gör.

Det är orimligt att grunda ytterligare lagstiftning på hypotesen att kriminella kommer att börja följa lagen.

Det är orimligt att införa förbud för att laga något som inte är trasigt. Då är det endast förbud för förbudets skull och fyller inget syfte.

 

Anledning till självkritik

Jakt- och skytterörelsen har dock skäl att vara självkritiska i detta. Vi har varit dåliga på att visa upp det vi håller på med. Visar inte vi upp sporten och jakten finns risken att journalister får bilden av vapenägare från polisen eller från internetklipp med någon utländsk politiker.

Det blir då lätt att kopplingen görs till brott eller till konstiga uttalanden från något annat land, i stället för till idrottsmedaljer och rådjursstekar.

Det påvisar även vikten av att hålla en god ton i debatten, för om någon skriver en mer eller mindre ogenomtänkt kommentar och alla andra är tysta, då är det ju bara den kommentaren som syns.

 

Stolta över vår hobby

Det är nu dags för legala vapenägare att sluta gömma sig, dags att visa att vi finns och dags att sätta ner foten. Det får vara nog med hetsjakten på skyttar och jägare.

Vi är en grupp att räkna med, vi representerar i stora drag nio procent av den röstberättigade befolkningen. Vi är inget hot eller någon säkerhetsrisk.

Vi sportskyttar och jägare är stolta över vår hobby, vår idrott och vår livsstil.

Låt oss visa det!

 

Pia Clerté

Dynamisk sportskytt

Flerfaldig svensk mästarinna i dynamiskt skytte

Legal vapenägare

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.