fredag 16 april

Opinion

Publicerad 29 mars 2021 - 10:08

Debatt

Älgjakten är fylld av traditioner med ursprung hos jägare som levde för tusentals år sedan. Därför borde älgjakten ha en plats på världsarvslistan, anser debattören. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Svensk älgjakt borde vara ett världsarv”

Älgjakten är en helig tid för många människor. Med undantag för att vapnen förändrats har den bedrivits på liknande sätt i tusentals år. Älgjakten bör platsa på Unescos världsarvslista.

Jag läste nyligen att Frankrike har nominerat sitt traditionella bröd, baguetten, att läggas till på Unescos lista för viktiga kulturella världsarv som bör skyddas. Det verkar rimligt. Brödet är en stark symbol för den franska matkulturen.

I Sverige har man valt att inte nominera traditioner och kulturella uttryck till Unescos världsarvslista, trots att det är fullt möjligt.

Den svenska älgjakten med ställande hund, borde ändå vara föremål för en sådan diskussion. Människan tämjde en gång i tiden vissa lämpliga individer av varg att använda vid bland annat jakt på vilt.

 

Under lång tid

I en studie av Svante Pääbo med flera från 2013, dras slutsatsen att vargen domesticerades under den europeiska istiden för 15.000–30.000 år sedan.

Svenska älghundsraser sägs vara nära besläktade med dessa tidiga hundar. Så jakten har troligen bedrivits på ett liknande sätt under lång tid. Det är väl i stort sett endast våra vapen som ändrats.

 

Helig tid

Hällristningar från forntiden visar ofta jaktmotiv, och ända till våra dagar använder människor motiv från jakt i konst och hantverk. Något som visar hur viktig detta är för vår kulturella identitet.

Starten på älgjakten är en helig tid på många platser i landet, en tid när människor i storstäderna återvänder till sin hembygd för att delta i jakten, umgås, samt träffa släkt och vänner.

Löshundsjakten kan bli klassad som ett världskulturarv av Unesco

 

Älgjakten skapar gemenskap, stärker banden över generationsgränserna. Det är ett naturligt, hållbart och klimatsmart sätt att, i samklang med naturen, ta vara på det som skogen erbjuder oss.

Viltköttet är en naturlig proteinkälla från äkta frigående djur som inte är fullproppade med antibiotika.

Jakten på älg är en tradition som bedrivits på ungefär samma sätt i åtminstone 15.000 år, en kultur som bygger broar mellan glesbygdens byar, våra stora städer samt mellan generationer. Dessutom ett sätt att skaffa mat som vi kan vara stolta över även framtiden. Bör inte den platsa på Unescos lista av världsarv?

 

Driv frågan

Jag tycker det vore roligt om Svenska Jägareförbundet tillsammans med Svenska kennelklubben kunde driva denna fråga gentemot våra myndigheter, regering och riksdag.

Svensk älgjakt, ett världsarv!

 

Janne Jakobsson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget