torsdag 20 juni

Opinion

Debatt: SD: ”Hotet mot jakten kommer från vänster”

Josef Fransson (SD).

Inför valslutspurten bjuder Svensk Jakt in alla partier att skriva en debattartikel som adresserar frågan ”Varför ska man som jägare rösta på ert parti?”
Idag är det Sverigedemokraterna som har ordet.

En rödgrön regering innebär ett stort hot mot jakten. Från vänstersidan finns många förslag som är direkt jaktfientliga.
I en tidigare artikel här på svenskjakt.se gick vi till angrepp på Moderaterna för deras svek i ett antal jaktfrågor, och deras dubbla ansikte när man nu i valrörelsen förordar ett antal reformer som man faktiskt röstat ner under mandatperioden.
Vi tycker det är rimligt att lyfta fram detta, även om Moderaterna kanske inte i första hand är det parti man förknippar med motstånd mot en sund viltförvaltning. Moderaterna har dock valt att göra Sverigedemokraterna till motståndare i en rad andra för oss viktiga frågor.

Anmärkningsvärda vänsterförslag
Fokuserar vi strikt på jaktfrågor finns dock det stora hotet från vänster och vad en rödgrön regering i praktiken skulle kunna innebära. Från vänstersidan finns nämligen en lång rad förslag som för en jägare kan tyckas anmärkningsvärda.
Eller vad sägs om att djurskyddsorganisationer ska ha rätt att överklaga beslut om vilda djur i jaktfrågor. Även inskränkningar i löshundsjakten är att vänta, liksom att jakt med fällor för levandefångst ska förbjudas.
Därtill ska vargpopulationen kraftigt upp och från vissa partier pratas det om runt tredubbelt dagens nivå.
Det kanske mest absurda förslaget från vänsterhåll är kravet på att Viltvårdsfonden – alltså jägarnas inbetalade pengar som går till i första hand Svenska Jägareförbundet för att sköta det allmänna uppdraget – även ska fördelas ut även till andra organisationer, så som Naturskyddsföreningen.
Att föreslå att jägarnas pengar ska gå till en organisation som aktivt motverkar jägarkåren på en rad punkter är inte så lite så fräckt. Utöver ovan nämnda förslag, som från de rödgröna redan drivs, får de kanske också sällskap av Feministiskt initiativ som ska genuscertifiera jakten eller liknande dumheter.

Återta makt från EU
Vad vill då Sverigedemokraterna? Att sammanfatta allt finns det inte utrymme till, men att vi ser ett stort värde i jakt för viltvården och som rekreation är givet. Här kommer ett urval av frågor vi ser som viktiga inför kommande mandatperiod:
• Återta makten från EU gällande viltvård.
Vi vill återta makten gällande viltförvaltningen och här står vi helt själva i svensk politik. Vi vill värna om den svenska modellen där kunskaperna om jakt och viltvård gått i arv i generationer.
Låt svenska jägare förvalta våra stolta jakttraditioner, inte en massa byråkrater i Bryssel. Vi menar därför att Art- och habitatsdirektivet samt Fågeldirektivet ska skrotas. Att EU vet bättre än oss som bor och verkar i landet är en absurd idé.
• Ta tillbaka fjälljakten.
Vi har under mandatperioden, tillsammans med rödgröna, röstat för en återgång till regelverket före 2007, när regeringen tolkade ett EU-direktiv på för svenska jägare sämsta tänkbara sätt och gjorde vår svenska fjällvärld till en jaktmark öppen för alla EU-medborgare på samma villkor som våra egna jägare.
Vissa partier tycker att Sverige är ett allemans land och i den andan var beslutet konsekvent. Vi är dock av annan uppfattning och kommer göra vad som står i vår makt för att riksdagsbeslutet vi tog ska träda i kraft efter Alliansens förhalande.
• Förenkla byråkratin kring vapenlicenserna!
Under mandatperioden har det från regeringen kommit förslag om nya regler och inskränkningar för legalt vapeninnehav. Gissningsvis som en desperat kontring mot kriminella skjutningar, trots att dessa i princip alltid sker med illegala vapen. Vi ställer oss emot varje försök till ytterligare regelkrångel och vill komma tillrätta med de orimliga handläggningstiderna vid licensansökningar. Har man fått sitt första vapen så ska nästa licens ta max en vecka.
Josef Fransson (SD)
Miljö- och Jordbruksutskottet och jägare
Anders Forsberg (SD)
Riksdagskandidat och jägare
Magnus Persson (SD)
Riksdagskandidat och jägare

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.