Även om jägarna under 2017 fällde över 100.000 vildsvin, kan det lokalt vara stora problem med kostsamma skador på gröda, mark och maskiner, skriver debattörerna. Foto: Mari Ermeland

Debatt: ”Röj undan hinder i vildsvinsförvaltningen”

Våra organisationer önskar en tydligare signal från regeringen om riktningen för vildsvinsförvaltningen. De rundabordssamtal som hölls nyligen räcker inte, skriver ordförandena för Jägareförbundet och LRF i denna gemensamma debattartikel.

Det råder en bred samsyn i frågan om att vildsvinen behöver förvaltas effektivare. Stammen breder ut sig geografiskt och även om jägarna under 2017 fällde över 100.000 vildsvin, kan det lokalt vara stora problem.

Skador på gröda, mark och maskiner är kostsamt och försvårar för de lokala näringarna. Detta måste hanteras och det måste ske omgående.

 

Gemensamt förslag

Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund lämnade i mars in en gemensam hemställan till regeringen gällande småskalig försäljning av vildsvinskött, det vill säga att jägare ska få sälja kött direkt till konsumenter och företag utifrån ett specifikt regelverk.

Under förra veckan höll regeringen ett rundabordssamtal om vildsvinsförvaltningen, med flera aktörer i frågan. Ett bra initiativ, men det räcker inte.

Frågan om afrikansk svinpest togs upp och även här finns en samsyn i betydelsen av att ha en hög beredskap för hantering av denna sjukdom.

 

Tydligare signal önskvärd

Våra organisationer önskar en tydligare signal från regeringen om riktningen för vildsvinsförvaltningen.

Förutom småskalig försäljning anser vi att det är viktigt att öka efterfrågan på vildsvinskött. Dessutom bör man se över hur man kan tillåta fler tekniska hjälpmedel så att förvaltningen blir mer effektiv och stimulera avskjutningen.

Våra beslutsfattare har ett ansvar gentemot såväl lantbrukare som jägare att undanröja de flaskhalsar som finns gällande förvaltningen av vildsvin.

 

Ger möjligheter

En sådan är möjligheten för jägare är att i mindre skala, efter genomgången utbildning och trikintest av köttet, få sälja vildsvin vidare till konsumenter och näringsidkare. I dag är detta förbjudet, men i den hemställan våra organisationer lämnade in i våras finns bra förslag på lösningar.

Detta fungerar framgångsrikt i andra länder inom EU sedan flera år. Förslaget ger dessutom möjlighet till framväxt av lokala näringar inom förädling av viltkött samtidigt som skadorna vildsvinen åsamkar effektivare kan begränsas.

Vi hoppas nu att regeringen och ansvariga myndigheter prioriterar vildsvinsförvaltningen och snabbt genomför nödvändiga regeländringar.

 

Torbjörn Larsson

Ordförande SJF

                                

Palle Borgström

Riksförbundsordförande LRF

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.