Debatt: Replik: ”Sveaskog står upp för jakten”

Sveaskog har inget samröre med organisationer som vill försämra jakten, utan står upp för jakten och jakten med löshund som en del av vårt kulturarv, skriver Ronny Löfstrand och Ola Söderdahl i en replik till Svensk Jakts artikel ”Jaktmotståndarnas företagsvänner”.

Sveaskog är en stor jaktförespråkare. Vi har en stor organisation som arbetar med jaktupplåtelser för de tusentals jaktlag över hela landet som varje år jagar på våra marker. Vi ser jakten och viltförvaltningen som en naturlig och viktig del av vår verksamhet – en aktiv markanvändning med ett hållbart skogsbruk i centrum. Sveaskog är Sveriges största upplåtare av jakt – och som sagt, vi är för jakt.

Begränsat samarbete
Därför blir vi förvånade när vi i artikeln ”Jaktmotståndarnas företagsvänner” blir utpekade för att stödja intressen som vill försämra jakten. Sveaskog har inget samröre eller samarbete med föreningen Djurskyddet Sverige.
Sveaskog har tidigare haft ett mer omfattande samarbete med WWF i ett antal naturvårdsprojekt. Idag har vi ett mer begränsat samarbete som är knutet till ett lokalt projekt i Västerbotten vid Vindelälven.
Vi ger inte WWF något finansiellt stöd. Vi har en dialog kring hur vi kan utveckla förutsättningar för växt- och djurarter, något som kommer skogens och landsbygdens intressenter till del – däribland jägarna.

Står upp för jakten
Sveaskog vill främja den svenska jakten och har bland annat generösa ungdomsrabatter samt projekt där vi tillhandahåller mark för nyblivna och marklösa jägare.
Efter den publicerade artikeln på Svensk Jakts hemsida har personer hört av sig och frågat – är det sant att Sveaskog stödjer organisationer som vill försämra villkoren för olika jaktformer?
Svaret är nej! Sveaskog står upp för jakten och jakten med löshund är en del av vårt kulturarv.

Ronny Löfstrand, jakt- och klövviltschef, Sveaskog
Ola Söderdahl, försäljningschef jakt och fiske, Sveaskog

 

Svensk Jakt svarar:

Det är glädjande att statligt ägda Sveaskog, som alltså förvaltar vår gemensamma egendom, så tydligt står upp för jakten – och specifikt för vårt gemensamma kulturarv löshundsjakten.
I vår artikel påstås inte att Sveaskog har något samröre eller samarbete med Djurskyddet Sverige.
Det vi har rapporterat om är att WWF (Världsnaturfonden) på sin hemsida listat – med logotyper – de företag man samarbetar med. Bilden som illustrerar vår artikel är en skärmdump av denna sida, så som den såg ut i onsdags.
Idag, fredag, kan noteras att WWF plockat bort Sveaskog från denna sida. Av detta drar jag slutsatsen att Svensk Jakts rapportering tjänat syftet att tydliggöra en liten del av den rätt svåröverskådliga kartan över samarbeten mellan olika företag och organisationer.
Måhända har Svensk Jakts rapportering även resulterat i att fler företag i framtiden blir ännu noggrannare i att kartlägga vilka värden samarbetsorganisationerna står för – och att det arbetet görs innan samarbete inleds?

Martin Källberg
Chefredaktör Svensk Jakt

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.