Rovdjursföreningens ordförande Magnus Orrebrant, på bilden med sina får, replikerar en tidigare debattartikel i Svensk Jakt. Foto: Privat

Debatt: ”Överklaganden räddar inte vargen i Uppland”

Många tamdjursägare är tveksamma till att sätta upp rovdjursavvisande stängsel, då de utsätts för påtryckningar från jägare. Om de gör det ändå riskerar de att bli utfrysta ur den lokala gemenskapen.

Först vill jag passa på att tacka Mats S Johansson för att han i debattartikeln Är det ständiga överklaganden som ska rädda vargarna i Uppland tar upp frågan om stängsling i Uppland och även i andra delar av landet. Vi ser detta som en synnerligen viktig åtgärd för att rädda vargen och minska konflikter, en fråga som vi jobbar intensivt med och vi kommer att utöka med även bättre erbjudande framöver.

Inga djurhållare med rovdjursavvisande stängsel i Uppland har drabbats av vargattacker.

 

Tveksamma djuhållare

Arvet efter Rune Lindström har använts till just det Mats S Johansson efterfrågar, investering i att bygga upp en stängslingsorganisation, utrustning för stängsling och att hjälpa djurhållare att sätta upp rovdjursavvisande stängsel i till exempel Uppland. Inga av de som vi hjälpt med stängsling i Uppland har haft några attacker av varg.

Tyvärr är det många djurhållare som är tveksamma till att sätta upp rovdjursavvisande stängsel då de blir utsatta för påtryckningar av jaktintresset med budskapet ”sätter du upp rovdjursavvisande stängsel så talar du samtidigt om att du är för varg”. Ett ställningstagande som i många delar av Sverige tyvärr är samma sak som att bli utfryst ur den lokala gemenskapen.

 

Jägarna offrar lammen

Jägarförbunden borde inte motarbeta rovdjursavvisande stängsel utan i stället hjälpa djurhållarna.

Om jägarförbunden menar allvar med att de värnar om djurhållarna skulle jag uppskatta om de, med sina statsfinansierade organisationer (i motsats till naturorganisationerna, som helt får förlita sig på donationer och medlemsstöd) kunde hjälpa till med information och stängsling, i stället för att motarbeta det.

Tyvärr känns det som man i stället ”offrar lammen” i sitt syfte att bli av med vargen som konkurrent om klövviltet i skogen.

 

Magnus Orrebrant

Ordförande Svenska rovdjursföreningen

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.