”Fem dagars fri kalvjakt på oregistrerade marker vore förödande.” Foto: Lars Nilsson

Debatt: ”Naturvårdsverkets jakttider stort hot mot älgstammen”

Om Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider på älg går igenom är det adjöss med älgstammen i vårt skötselområde i Skåne. Den adaptiva förvaltning som var målet med 2012 års älgreform tycks nu vara ett minne blott.

Jag är ordförande i Sveriges sydligaste älgskötselområde, Linderödsåsens. Det är ett mycket älgglest område där vi räknar med 1,6 älgar per 1.000 hektar i vinterstam.

Så sent som på 1980-talet fanns det 3–4 älgar per 1.000 hektar. På grund av total okänslighet för lokala förhållanden sjönk den till som lägst 1, år 2014. Målet är att nå 2,5 älgar per 1.000 hektar år 2030.

Tack vare ett gott samarbete med älgförvaltningsområdet och länsstyrelsen har vi fått arealkrav och jakttider som gjort det möjligt att öka stammen. Med en dags kalvjakt på oregistrerade område och 700 hektar för A-licens på kalv och ytterligare 1.900  hektar för en vuxen har det blivit möjligt att vårda älgstammen.

 

God kontroll

Detta har gjort att vi i skötselområdet har 23.000 hektar ansluten mark och god kontroll på älgstammen. 2020 sköts 2 tjurar och 3 kalvar. Vi tillåter bara enkelkalv.

Trots att vi tillåter avskjutning så kommer vi att 2023 har fördubblat älgstammen. Detta om – och det är ett mycket stort om – inte Naturvårdsverkets förslag till jakttider får genomslag i vår del av landet.

Fem dagars fri kalvjakt på oregistrerade marker vore förödande och skulle i princip radera ut alla våra ansträngningar till förvaltning av en fast älgstam.

 

Varg i området

Vi har nu även ett konstaterat vargrevir mitt i vårt skötselområde, och vad det kommer betyda får framtiden utvisa. Men det lär inte främja älgantalet.

Enligt Skogsstyrelsen har vi inga betesskador som kan relateras till älg. Vi är alltså i helt andra ändan av målet som Naturvårdsverket vill uppnå.

Vi har inga bekymmer med att nå avskjutningsmålet och inga skogsskador. Ändå ska det röras om i alla förutsättningar.

 

Endast ett minne

Om länsstyrelsen (inte bara Skånes) fråntas möjligheten att reglera jakttider lokalt så är det  adjöss med mer än vårt älgskötselområde i Skåne.

Detta belyser hur trubbigt Naturvårdsverkets förslag slår. Den adaptiva förvaltning som var målet med 2012 års älgreform tycks nu vara ett minne blott.

Frågor rörande älg och Skåne har det aldrig tidigare tagits någon större notis om. Jag har inget större hopp om att det kommer att ske nu heller.

Det pratas mycket om biologisk mångfald men om inget görs i denna fråga finns det ingen älg på Linderödsåsen om fem år.

 

Leif Kristiansson

Ordförande

Linderödsåsens älgskötselområde

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.