tisdag 28 maj

Opinion

”Viltbete orsakar skogsskador, men det måste få kosta om vi ska kunna behålla vårt största klövvilt i skogen.” Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Märkliga argument från Sveaskog bekymrar”

När vårt eget skogsbolag, statliga Sveaskog, måste avliva dräktiga älgkor från helikopter för att vi i Sverige ska komma ifrån vårt fossilberoende blir man bekymrad över företagets argumentation.

I debattartikeln Sveaskog tar debatten för att visa sitt ansvar börjar skogsvårdschefen Mikael Lundberg helt plötsligt använda argumentet att det är nödvändigt att använda skyddsjakt som metod för att vi ska komma ifrån det fossila beroendet.

Detta ska ske genom att utan etiska eller moraliska betänkligheter avliva älgkor med växande foster med hjälp av motordrivna fordon på mark och i luften.

 

Bekymrad skogsägare

Jag blir bekymrad som privat skogsägare när Sveaskog säger att de har de privata skogsägarna i ryggen för sitt agerande. Jag kan intyga att det finns och skapas älgskötselområden och licensområden som helt består av privata skogsägare, där syftet är att inte bli beroende av skogsbolag som styr som gamla patroner gjorde för hundra år sedan.

Jag är införstådd med att viltbete orsakar skogsskador, men det måste få kosta om vi ska kunna behålla vårt största klövvilt i skogen.

 

Spara sälg och asp

Besinna er och låt jägarna som har lokal kännedom om älgstammens storlek på sina jaktområden få ett ord med i diskussionerna.

Börja med att låta smörgåsbordet som dagens ungskogar består av även innefatta annat ätbart än tall, som lövträd i form av sälg, asp, med flera.

 

Bengt Eriksson

Sävar

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.