Ryggsäcken med kaffe och tekakor är tyngre att bära än den inpluggade jaktkunskapen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Kunskap om jakt är lätt att bära”

Statistiken från Trafikverket brukar visa att cirka 50 procent av de som gör teoriprovet för körkort kuggar. Det är det ingen som direkt bråkar om. Varför skulle det vara lättare att klara teoriprovet för jägarexamen, som innefattar ett minst lika stort ansvar?

Jag är en av dem som har läst jägarexamen och skrivit upp med det nya teoriprovet. Jag gick kursen genom Studiefrämjandet, som under rådande epidemi höll kursen digitalt.
Om jag inte minns fel, hade vi cirka 17 tillfällen om 3,5–4 timmar med teori. Dessutom var det kapitel i läxa till varje tillfälle. Kort sagt lades det ned många timmar.

 

Grundlig genomgång

Jag kan rakt av säga att jag inte hade klarat provet om jag inte fått en så grundlig genomgång av teorin.
Handledarna som vi hade under kursen hade begränsad kunskap om hur utformningen av det nya teoriprovet skulle vara, men de var rätt öppna med att poängtera att en del som tagit jägarexamen tidigare, nog inte haft så bred kunskap som den nya examen kräver.
Handledarna pratade också om intensivkurser som gett ut det gamla analoga teoriprovet innan det riktiga till kursdeltagarna för att öva in, och att teoriprovsfrågorna gick att få tag på innan.

 

Ett kvitto

Jag tror att det vi ser nu, med stor andel misslyckade prov, är kvittot på att man tagit allt för lätt på teoridelarna, att många kommer för dåligt förberedda till provet och att mängden kunskap man testas på ökat.
Vad jag förstår fanns endast några olika få analoga prov innan omläggningen till ett digitalt prov, vilket gjorde att man på ett helt annat sätt kunde lära sig utantill.
Dessutom hade kursledare innan möjlighet att lägga upp kursen enligt principen ”teaching to the test”, vilket i min värld känns fel.

 

Prov på chans

Jag upplevde själv att många i kursen hoppade över teoritillfällen och att när det sedan blev dags att skriva upp sa en del: ”jag har inte läst så mycket men jag chansar…”.
Jag tycker därför inte det är så konstigt att statistiken visar många underkända.
Man kan också fråga sig om man vill jaga med någon som lyckats med teoriprovet på chans?

 

Bred kunskap krävs

Jag upplevde inte teoriprovet som lätt, även om jag fick ett bra resultat. Jag kan hålla med om att en del frågor var lite krångligt formulerade och man fick verkligen tänka till ibland.
Dock är jag för att jägarexamen ska ge nya jägare en så bred kunskap som möjligt.
Jag tycker att man ska ha god kunskap om alla delar inom jakt. Vare sig det gäller säker vapenhantering, lagar, ekologi eller biologi. För det är ett stort ansvar att vara jägare.

 

Lätt att bära

Jag kan förstå att man kan ha svårt att lära in allt material som kursen innehåller, trots att boken finns som ljudbok, och självklart ska de som har svårigheter med inlärning erbjudas alternativ både vad gäller inlärningsform och examination.
Kanske måste också vissa fullkomligt irrelevanta frågor tas bort, om det finns några, och andra formuleras om. Men att generellt minska jägarexamens omfattning på grund av att 50 procent kuggas, tror jag är fel väg att gå. Kunskap är ju trots allt oftast lätt att bära!

Hans Molin

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.