lördag 20 april

Opinion

Foto: Michael Erhardsson / Mostphotos

Debatt: ”Jägarnas anseende riskeras av skev rapportering”

När media återkommande sammankopplar grov brottslighet med jakt är det stor risk för att jägarnas goda anseende förstörs i allmänhetens ögon.

Så har det hänt igen!

I SVT:s Morgonstudion torsdagen den 24 oktober finns ett inslag om hur kriminella beväpnar sig. Man har i studion en reporter från Svenska Dagbladet som undersökt detta. Inslaget startar ungefär 08.52 och varar i drygt sju minuter.

Hela tiden som programmet varar finns det en textremsa med texten: ”Jaktvapen i händerna på brottslingar!” I inslaget nämns även orden jägare och jakt vid upprepade tillfällen.

 

Sällan jägarvapen

De flesta som bara ytligt tittar på programmet tror naturligtvis att det är vi jägare som slarvat och att våra vapen kommit i kriminellas ägo för att användas vid brott.

Nu nämns visserligen i programmet att det ofta rör sig om insmugglade vapen, men man kunde ju ha betonat att det ytterst sällan är vapen från oss jägare som används.

Det mest (?) extrema exemplet på hur vi jägare felaktigt utpekas inträffade får ett par år sedan. Då greps att par personer från Mellaneuropa misstänkta för att ha stulit ägg från fridlysta fåglar. De hade också grävt upp fridlysta växter. Rubriker i media: ”Personer gripna för jaktbrott”.

Effekten blir densamma som efter SVT:s inslag om illegala vapen – de som bara ser rubriken och inte sätter sig in i saken får en skev bild av oss jägare!

 

Anseende riskeras

Jag har förståelse för att ni på Svensk Jakt inte hinner bemöta dessa angrepp, då ert jobb är att skapa en bra tidning. Men jag skulle önska att Svenska Jägareförbundet insåg allvaret i dessa påhopp i media och aktivt gick ut och krävde att få bemöta dem.

I allvarligare fall borde man kräva en granskning av påståenden av denna typ som ensamt kan verka ofarliga, men liksom hur vattendroppen urholkar stenen riskerar att i längden förstöra jägarnas anseende.

 

Roland Heldestad

Lycksele

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.