söndag 2 oktober

Opinion

Publicerad 15 april 2021 - 08:02

Debatt

”Hela jaktlag och jägarnas familjemedlemmar riskerar att bli föremål för hemlig avlyssning om ett omfattande kriminalpolitiskt initiativ i justitieutskottet blir verklighet”, skriver SD. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Jägare riskerar hemlig avlyssning med borgerligt förslag”

Moderaterna har tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna väckt ett omfattande kriminalpolitiskt initiativ i justitieutskottet. Om det blir verklighet utan ett tillägg, riskerar hela jaktlag och jägarnas familjemedlemmar att bli föremål för hemlig avlyssning, skriver riksdagsledamot Adam Marttinen (SD).

Adam Marttinen (SD).

Förslagen från M, KD och L presenterades i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter och omfattar åtta förslag, varav många på olika sätt kan tillgodoses med ett stöd från SD genom tidigare ställningstaganden.

Det förslag som sticker ut och har vållat en del debatt rör brottsbekämpande myndigheters möjlighet till avlyssningar av enskilda utan konkret brottsmisstanke.

Ett förslag som ligger i linje med SD:s krav på mer generös användning av hemliga tvångsmedel mot organiserad brottslighet, men som går över en ny gräns.

 

Kreativa tolkningar

Förslaget presenteras av de tre partierna som att tillstånd bara ska ges om det finns en konkret misstanke om att den som tvångsmedlen ska riktas mot är inblandad i organiserad brottslig verksamhet.

Och det låter såklart rimligt för de flesta. Problemet är bara att det inte finns någon juridisk avgränsning kring vad organiserad brottslig verksamhet är.

Ska det bli upp till brottsbekämpande myndigheter att avgöra vem som antas kunna kopplas till organiserad brottslighet, så finns det en risk att kreativa tolkningar flyttar gränserna bortom det som var avsikten från början.

 

Gränser har passerats

Vi har nyligen tagit del av hur gränser passeras och förflyttas i jakten på jägare och jaktbrott, där kreativa tolkningar av när avlyssningar får ske flyttar gränserna bortom rimliga proportioner.

Om ett par jägare antas planera olaglig jakt kan det tolkas som en organisering av brottslig verksamhet. Då finns det en risk att ett helt jaktlag med familjemedlemmar och vänner riskerar att bli föremål för hemlig avlyssning om inte en tydlig avgränsning finns.

 

Annat förslag

Sverigedemokraterna kräver därför att ett annat kriminalpolitiskt förslag – deltagande i kriminell organisering – blir vägledande för en framtida gränsförskjutning för användning av hemliga tvångsmedel.

Förslaget är inte principiellt obekant för riksdagen, då en liknande kriminalisering varit föremål för statlig utredning – kriminalisering av deltagande i terroristorganisation – med ett uttalat brett stöd i Sveriges riksdag.

Förslaget om en kriminalisering av deltagande i kriminell organisering bygger på samma princip, och skulle leda till en juridisk avgränsning kring begreppet organiserad brottslighet mot vilken generösare avlyssningsmetod kan avgränsas till. Detta förslag stöds dessutom redan av SD, KD och M i riksdagen.

 

Ytterligare verktyg

Om utskottsinitiativet inkluderar ett förslag om att utreda ett deltagandebrott i kriminell organisation, mot vilket generösare avlyssningsmetoder ska ta sikte på att avgränsas till, kommer SD att stödja utskottsinitiativet.

Då skulle brottsbekämpande myndigheter dessutom få ytterligare verktyg i kampen mot den organiserade brottsligheten, samtidigt som insatserna verkligen riktas mot gängkriminalitet. I stället för exempelvis Sveriges jägarkår.

 

Adam Marttinen (SD)
Ledamot i justitieutskottet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget