måndag 20 september

Opinion

Publicerad 9 september 2021 - 09:00

Debatt

Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Inte bara vindkraften är förödande för djurlivet”

Kurt Ericsons skrämmande redogörelser för vindkraftens inverkan på jakt, djurliv och natur hoppades jag först var skrämselpropaganda i överkant. Men efter flera genomläsningar tror jag att skribenten har rätt. Han har dock inte tagit med hur mycket det kostar att demontera ett uttjänt vindkraftverk och vilka som får stå för notan.

Kärnkraften, rätt skött och rätt producerad, torde vara den renaste energi vi kan få fram. Den stora dundertabben är frågan om slutförvaring av använt kärnbränsle. Produktionen fick komma i gång och drivas i decennier utan att hållbara lösningar tagits fram.

Naiva svenskar, med deras obildade och outbildade politiker och girigheten inom näringslivet lade munkavle på de som hade invändningar att komma med. Leif Ericson har så rätt i sin slutsats ”naiva svenskar”. Inte för inte har tyskarna myntat uttrycket ”Die dummen Schweden”.

Ingen uppstart innan frågan om slutförvaring är löst hade varit naturligt men, som sagt, svenskar är naiva.

Att Sverige sålt ut sig till EU och utan invändningar avstår från vår urgamla rätt att själva bestämma innanför våra gränser är också maximal naivitet.

 

Efter Gudrun

Däremot kan jag inte helt hålla med Kurt Ericson i resonemanget kring Eon som han framför i debattartikeln Jägareförbundet ska inte stå bakom den naturförstörande vindkraften.

2005 drabbades Sverige av orkanen Gudrun och 2007 av stormen Per. Eon har sedan dess lagd ned stora summor på att kunna förebygga långvariga strömavbrott.

Andra elproducenter har kanske följt företagets exempel, men det var Eon som var tongivande i detta ”mota Olle i grind”, som jag minns det.

 

Mer än vindkraft

Det är inte bara vindkraftparkerna som är förödande för djurliv och biologisk mångfald. Det moderna jordbruket, där kantzonerna plöjs bort och slutfårorna gör kant i kant med dikena, gör att djuren nu inte har skyddade platser där deras ungar kan gömmas mellan öppen mark och skog.

Skogsbruket, med tunga markpackande maskiner och kalhuggning rakt av, är inte heller någon miljö för djuren att föda upp sina ungar i.

Däggdjur av skilda slag försvinner eller minskar så kraftigt i antal att utrotning blir följden på sikt.

 

Människans enfald

Fågellivet är totalt utfattigt om man jämför med bara ett par decennier tidigare. Skogs- och fälthöns har försvunnit och jag kan inte minnas när jag senast hörde en lärka sjunga.

När det sprutas mot skadeinsekter drabbas pollinerande insekter som humlor, bin och fjärilar. Vilka ska sköta växternas pollinering i framtiden?

Biologisk mångfald har bytts mot människans enfald. Girigheten har vunnit över erfarenhet och klokskap. Våra barn och barnbarn kommer att förbanna vår generation som låtit det gå så här med planeten jorden.

 

Per Sjöswärd

Rimforsa

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget