Debatt: ”Hur ska WWF ha det egentligen?”
Tillsammans med obskyra föreningar skriver svenska WWF och Naturskyddsföreningen öppet brev till EU för att stoppa förändringen av vargens skyddsstatus. För två år sedan ansåg man att EU var rätt instans för att stoppa den svenska licensjakten på varg. Vilka anser WWF ska bestämma över vargförvaltningen om inte EU ska göra det?
Lagom i tid för licensjakten på varg 2022 går WWF ut med ett pressmeddelande där de menar att ”det är hög tid” att svenska politiker får sig en ordentlig knäpp på näsan när det gäller förvaltningen av den svenska vargstammen och att frågan avgörs på högsta nivå i EU. Jag kommenterade deras agerande i ett debattinlägg på Svenskjakt.se sent i december samma år.
I taket
Två år senare går WWF i taket igen. Den här gången för att EU-kommissionen meddelar att vargen nu kan betraktas som förvaltingsbar, samt att man ber EU:s medlemsländer, med Sverige som förebild, att omedelbart använda de få möjligheter som redan finns för att reducera problemen en fritt växande vargstam innebär.
WWF:s svenske generalsekreterare är mycket irriterad för att ”vargen används som symbol för att uppnå mål där stad och land utmålas som motpoler”.
Ensamrätt på symbol
Samtidigt anser sig föreningens rovdjursansvarige ha rätt att använda vargen som symbol när han vill lägga tyngd bakom WWF:s argumentation. Han säger:
”Vargen är en viktig del av vårt naturarv. Den är en symbol för vårt åtagande att bevara en balans och mångfald i ekosystemet, liksom för vår förmåga till samexistens och tolerans”.
Ska detta tolkas som att WWF anser att deras symbolvärden är mer värda än de problem som det innebär att leva med en vargstam som inte får förvaltas alls? Eller har WWF ensamrätt på ordet symbol?
Försök att stoppa
I ett försök att stoppa processen i sin linda skriver WWF, tillsammans med nästan 300 andra miljöorganisationer, ett öppet brev till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Bland de som skriver under återfinns svenska Naturskyddsföreningen tillsammans med Rovdjursföreningen, men också flera organisationer som inte ens är verksamma i Europa.
Det är inte så länge sedan jag här på Svensk Jakts debattsida ifrågasatte WWF och Naturskyddsföreningens samarbete med direkt jaktfientliga organisationer.
Frågor till WWF
Naturskyddsföreningen svarade att mitt påstående var felaktigt. WWF valde att inte bemöta mitt påstående.
När jag studerar listan över organisationer som tillsammans med WWF och Naturskyddsföreningen har skrivit under brevet till kommissionens ordförande, hittar jag en organisation med nära anknytning till den franska avdelningen av Wolf Army.
Den som följde den svenska vargdebatten för 15 år sedan vet vad den svenska avdelningen av Wolf Army stod för.
Jag frågar WWF:
Om inte EU ska bestämma, vem ska då bestämma?
Vilka var urvalskriterierna för att man skulle få skriva på det öppna brevet till EU-kommissionens ordförande?
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se - Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.