lördag 30 maj

Opinion

Publicerad 25 april 2019 - 10:32

Debatt

Debatt: Genmäle från länsstyrelsen i Örebro

Med anledning av Svensk Jakts artikel publicerad den 18 april har länsstyrelsen i Örebro län begärt genmäle, vilket publiceras här – med svar direkt från Svensk Jakt.

Landshövdingen har inte tackat nej till att träffa den företagsledare som är misstänkt för jaktbrott. Någon sådan förfrågan eller inbjudan har inte kommit till Maria Larsson.

Länsstyrelsen har fått mejlförfrågan om att delta vid ett möte som skulle arrangeras av Askersunds kommun och handla om landsbygd och rovdjur. Detta tackade länsstyrelsen ja till. Men fick samtidigt en ny förfrågan från kommunen om länsstyrelsens rovdjursexperter i stället kunde delta vid så kallade landsbygdsdagar till hösten, vilket meddelats att de kommer att göra.

I artikeln uttalar sig Landsbygdspartiet oberoendes representant om att landshövding Maria Larsson inte velat delta i mötet med företagaren som utreds för jaktbrott. Detta är osant. Några sådana synpunkter har aldrig framförts.

 

Sten Renglin

Presschef länsstyrelsen i Örebro län

 

 

Svensk Jakt svarar:

 

Efter Svensk Jakts artikel om turerna kring företagsledaren som ska hålla föredrag i Askersund och där länsstyrelsen inte, som det först var tänkt, kommer att medverka har kommunstyrelsens ordförande i Askersund Caroline Dieker (M) och landshövdingen Maria Larssons presschef hört av sig till Svensk Jakt.

 

Presschefen Sten Renglin skriver:

Landshövdingen har inte tackat nej till att träffa den företagsledare som varit misstänkt för jaktbrott. Någon sådan förfrågan eller inbjudan har inte kommit till Maria Larsson.”

Detta är riktigt och den felaktiga uppgiften finns i Svensk Jakts rubrik och även i ingressen samt i en mellanrubrik. Dessa uppgifter har därför korrigerats i artikeln.

Det är inte landshövdingen Maria Larsson personligen som backat ur, utan länsstyrelsens viltenhet, vilken landshövdingen är chef över, som inte kommer att delta vid mötet.

 

Uppgifter går isär

När det sedan gäller turerna om vad företagsledaren skulle få ta upp i sitt föredrag går uppgifterna isär. Så här säger Caroline Dieker till Svensk Jakt:

– Mötet är inte inställt, men vi har lagt om programmet då det var svårt att väva in företagsledaren. Han har ju sin grej där han berättar om hur det är att sitta häktad misstänkt för jaktbrott. Det var svårt att kombinera med länsstyrelsen.

Caroline Dieker skriver vidare i ett mejl till Svensk Jakt att länsstyrelsen från början varit positiv till att medverka vid mötet.

”Men eftersom XXXX (företagsledaren, reds. anm.) inte var intresserad av att ändra upplägget i sin föreläsning gick det inte att göra till ett bra arrangemang, inte minst av tidsskäl.”

Alltså: Eftersom företagsledaren inte ville ändra i sitt upplägg av föredraget blev det ingen medverkan från länsstyrelsens sida.

 

Landshövdingen kontaktade kommunen

Vem som sagt vad till vem kan Svensk Jakt inte veta. Vi kan bara konstatera att sedan landshövdingen tagit kontakt med Askersunds kommun bestämdes att arrangemanget skulle delas upp i två skilda möten, samt att kommunen inte skulle vara arrangör utan att Moderaterna och Landsbygdspartiet oberoende skulle stå som arrangörer tillsammans.

Landshövdingens presschef Sten Renglin skriver vidare:

”I artikeln uttalar sig Landsbygdspartiet oberoendes representant om att landshövding Maria Larsson inte velat delta i mötet med företagaren som utreds för jaktbrott. Detta är osant. Några sådana synpunkter har aldrig framförts.”

Det finns ett problem med Renglins påstående. Det uttalande han påstår gjorts av representanten för Landsbygdspartiet oberoende finns inte i vår artikel.

Eller för att citera Sten Renglin: Detta är osant. Några sådana synpunkter har aldrig framförts av representanten för Landsbygdspartiet oberoende.

Ibland kan det gå lite för fort, både för journalister och presschefer, och det är aldrig bra.

 

Martin Källberg

Chefredaktör Svensk Jakt

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget